Terk edilmiş eski ürünler şaşırtıcı derecede yüksek verime sahip olabilir

St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, eski “kayıp ürünler” yetiştirme denemesinde şaşırtıcı derecede yüksek verim olduğuna dair kanıtlar ortaya çıktı. Belirli mahsullerin zaman içinde neden kaybolduğu ve spekülasyonların büyük ölçüde bu mahsullerin yeterince yüksek verim elde etmemiş olabileceği fikrine odaklandığı bilinmemektedir. Yeni çalışmaya dayanarak, bu varsayım doğru olmayabilir.

Kabak ve fasulye gibi birçok modern ürün, daha eski, daha yabani bitkilerin evcilleştirilmiş, dikkatlice ekili versiyonlarıdır. Herhangi bir bölgede yetiştirilen birincil mahsuller, yetiştirilen bitkilerin ve yerel tozlayıcıların tüm spektrumunu da içeren etki ile yerel ortama ve iklime uyarlanmıştır. Buğday, mısır ve pirinç gibi bazı mahsuller, bol verimleri ve çok sayıda insanı besleyebilmeleri nedeniyle büyük miktarlarda üretilmektedir.

Birçok ürün zamanla kayboldu ve insanların popülasyonları diğer mahsullere yöneldikçe belirsizliğe düştü. Bu değişiklikler yavaş gerçekleşir ve geçişin nedenleri büyük ölçüde zaman kaybedilir ve araştırmacıların çözmesi için bir gizem bırakır. Kayıp mahsullerin örnekleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin doğusundaki mağaralarda tohum önbellekleri olarak bulundu.

Washington Üniversitesi’nden yapılan araştırmalar, Amerika’nın bu bölgesinde kaybolan, mısır baskın temel ürün haline gelmeden önce büyük toplulukları besleyebilecek ekinleri araştırdı. Bu konuyla ilgili en son, üniversitenin yardımcı arkeoloji profesörü Natalie Mueller’den geliyor.

Muller, çalışmalarının bir parçası olarak, dik knotweed ve kaz ayağı (esasen vahşi, modern karabuğday ve kinoa için ‘kayıp’ meslektaşları) olarak adlandırılan iki ekin, ayrı bir polikültür olarak birlikte yetiştirildiğinde daha fazla verim ürettiğini keşfetti. Bu tür büyüyen düzenleme ile, mahsuller modern evcilleştirilmiş meslektaşlarını gölgede bırakan ve geleneksel olarak yetiştirilen mısır mahsulleri ile aynı aralıkta gelen verimlere sahipti.

Mueller ayrıca sumpweed, maygrass ve küçük arpa gibi diğer mahsulleri yetiştirmeye çalıştı, ancak bu bitkiler için mahsul verimlerini tahmin edemedi. Deney, Amerikan yerlilerinin daha modern mahsul üretimi başlamadan önce nüfuslarını beslemek için kullanmış olabilecek büyüyen düzenleme türüne ışık tutuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir