HDR teknolojisi genellikle bugünümüzde televizyonlarımızda yaygındır. HDR10, HDR10 + ve Dolby Vision gibi üç standardı aşağıda size aralarındaki farkları anlatacağız .
Fakat HDR’nin tam olarak ne olduğunu bilmemiz gereken ilk şey, HDR çok daha net bir ışık ve karanlık alanlara olanak sağlayan bir teknolojidir görüntüleri siyahlar daha saf ve daha parlak beyazlar, böylece görüntü kalitesinde olumlu sonuçlar oluşturmaktadır.
HDR tipleri
Piyasada şu anda üç HDR standardı bulunmaktadır:
- HDR10 : Açık ve ücretsiz bir standart olan üreticilerin bunun için para ödemeleri gerekmiyor ve son derece yaygın olarak bulunuyor.
- HDR10 + : Samsung ve Amazon işbirliğiyle oluşturulan HDR10’un bir buluşlarıdeğil, sadece güncellemeleri.
- Dolby Vision : HDR10’dan ve HDR10 + ‘dan daha üstün kalitede bir Dolby’ye ait standart.
HDR10 vs. HDR10 +
HDR10 ve HDR10 + arasındaki temel fark, HDR10 durumunda meta verilerin statik olması ve HDR10 + ‘da ise dinamik olmasıdır.
HDR10 statiktir, filmin başında meta verileri okur ve tüm sahneleri aynı şekilde yapılandırmak için bunları kullanır. Örneğin, meta veriler belirli bir parlaklık türünü gösteriyorsa, ancak filmdeki bazı sahneler bu parlaklığın altına düşerse, TV uyum sağlamak için sınırlı olduğundan sahne çok karanlık olacaktır.
HDR10 + ile, aksine, Dinamik Ton Eşleme adını verdiğiniz kare kare yapılandırmayı ayarlamanıza izin veren dinamik meta veriler içerir.
Dinamik Ton Eşleştirme, HDR10 + ‘ın her sahneye bağımsız olarak adapte olmasını ve böylece daha iyi görüntü kalitesi ve parlaklığı elde etmesini sağlar.
HDR10 +, cihazın donanım yazılımı güncellemesinden sonra da HDR10 bulunan tüm televizyonlarla uyumludur.
HDR10 + vs. Dolby Vision
Hem HDR10 + hem de Dolby Vision, sahnelere daha iyi adaptasyon sağlamak için dinamik meta verileri kullanan standartlardır.
Ancak HDR10 + 10 bit hızında çalışırken, Dolby Vision sistemi 12 bit olarak ayarlanmıştır.
Bu çok önemlidir, çünkü insan görsel sistemi, tek tip bir parlaklığa sahip geniş görüntülere özellikle duyarlıdır ve orada, Dolby Vision sisteminin 12 bitinin HDR10 + ‘a göre farkını göstermektedir.
Dolby Vision’ın HDR10 + ‘dan çok daha canlı bir renkle yaptığı renk muamelesinde başka bir fark var, her zaman gerçekçi olmayan ama şaşırtıcı bir rakamdan yani 68.000 milyon renkten bahsediyoruz .
Maksimum parlaklıkta, farklar da önemlidir çünkü HDR10 + 4.000 nit’e kadar zirve elde ederken Dolby Vision 10.000 niteye kadar çıkabilir.
Dolby Vision’ın HDR10 + ile karşılaştırıldığında en büyük zayıflığı, HDR10 + ile olduğu gibi Dolby’nin sahip olduğu ve özgür olmayan bir teknoloji olması.