Endüstriyel robotların üretim tesislerinde kullanılması son birkaç yılda hızla artmaktadır. Çünkü yaşanna gelişmelerle beraber bu robotlar sektöre özel ihtiyaçları karşılayacak şekilde programlanabilir hale geldi. Robotlar, güvenilirlik, hassasiyet, üretim ve esnekliği artırarak şirketlerin verimliliği düşük maliyetle artırmalarına yardımcı oluyor. Büyük üretim tesislerinde hassasiyetle geniş bir faaliyet yelpazesi ile çalışabiliyorlar. Bu yazımızda dünyadaki en büyük 10 endüstriyel robot üretecisine göz atacağız.
Endüstriyel bir robotun ömrü tipik olarak 12 ila 16 yıl arasında olup, yüksek üretim kalite standartlarını korurken yıllarca sürekli çalışmalarına izin verir. Piyasa Araştırma Raporları’na göre, küresel endüstriyel robot pazarının 2026 yılına kadar robot makineleri için 42.29 milyar dolara, robot sistemleri için 138 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
Çin, endüstriyel robotlar için dünyanın en büyük pazarıdır. Ancak, endüstriyel robotların çoğunu üreten Avrupalı ve Japon şirketleri. Aşağıdaki sıralama Pazar Araştırma Raporlarından elde edilen verilere dayanmaktadır.
1- Omron Adept Technology
Adept, California merkezli bir endüstriyel otomasyon ve robotik şirketidir. 2015 yılında Japonya’nın Omron markası tarafından satın alındı. 1984’te ilk robotu olan AdeptOne SCARA‘yı yaptı. En popüler ürünlerinden bazıları Adept Python lineer modül robotları, Adept Viper Altı Eksenli eklemli robotlar ve Cobra Scara robotları. Elektronik, paketlenmiş ürünler ve yaşam bilimleri gibi çeşitli endüstriler için endüstriyel robotlar üretmektedir.
2- Comau
Merkezi İtalya, Torino’da bulunan Comau, Fiat Chrysler Otomobillerinin bir parçasıdır. Robotları malzeme kaldırma, kaynak, montaj, malzeme taşıma, döküm ve ileri işlemler için kullanılır. General Motors için ilk lazer robotunu 30 yıldan daha uzun bir süre önce yaptı. Dünyada 15 üretim tesisi ve beş inovasyon merkezi bulunuyor.
3- Nachi-Fujikoshi Corporation
Nachi-Fujikoshi, önde gelen bir Japon endüstriyel robot üreticisidir. Robotları çoğunlukla kaynak, sızdırmazlık, döküm, dövme, malzeme taşıma, montaj ve paketleme işlemlerinde kullanılır. Nachi-Fujikoshi kısa süre önce elektronik sektöründe popüler olan MZ12 robotunu piyasaya sürdü.
4- Staubli
1892 yılında kurulan Staubli, konektörler, robotik ve tekstil konusunda uzmanlaşmış bir İsviçre mekatronik şirketidir. 1989’da ABD robotik şirketi Unimation‘ı satın aldı. Endüstriyel otomasyon için SCARA ve altı eksenli robotlar üretmektedir. Robotik yazılım işine büyük yatırımlar yapmıştır.
5- Epson Robots
Epson Robots, Japonya’daki Seiko Epson’un robot tasarım ve üretim koludur. 300’den fazla farklı model robot üretiyor. T serisi, G serisi, RS serisi ve LS serisi olmak üzere dört farklı SCARA robot serisi sunmaktadır.
6- Kawasaki Robotics
Kawasaki Robotics, Japon holdingi Kawasaki Heavy Industries‘in bir parçasıdır. Şirket, yaşam bilimleri, havacılık, otomobil, elektronik, yiyecek ve içecek, plastik, metal imalatı ve yarı iletken dahil farklı endüstriler için robotlar ve otomasyon sistemleri üretmektedir. Şirketin insanlarla birlikte çalışan çift kollu SCARA robotu DuAro, özellikle endüstriyel üreticiler arasında popüler.
7- FANUC Corporation
Japonya merkezli FANUC, ark kaynağı robotları, boya robotları, paletleme robotları, ortak robotlar ve mini robotlar konusunda lider bir üreticidir. Şirket ayrıca yapay zekayı (AI) endüstriyel robotlarına entegre etmek için yoğun bir şekilde yatırım yapıyor. FANUC ayrıca uygulama yazılımı ve izleme özellikleri üzerine de çalışmalar yapmaktadırlar.
8- Midea Group (KUKA)
Almanya merkezli KUKA, dünyanın en büyük endüstriyel robot üreticilerinden biridir. 2016 yılında, Çin devi Midea Group KUKA’yı 5 milyar dolarlık bir anlaşma ile satın aldı. Robotları ve otomasyon sistemleri, otomobil ve diğer malları üretiminde kullanılır. Farklı boyutlarda altı eksenli robotlar, hafif robotlar, ısıya ve kire dayanıklı robotlar, paletleme robotları ve rafa monte edilmiş robotları piyasada mevcuttur.
9- Yaskawa Electric Corporation
Merkezi Japonya‘da bulunan Yaskawa, 1977‘de yaygın olarak kaynak, paketleme, montaj, dağıtım, malzeme taşıma, nokta kaynağı, kaplama ve genel otomasyon fabrikalarında kullanılan, tamamen elektrikli ilk endüstriyel robotu olan Motoman’ı başlattı. O zamandan beri 400.000‘den fazla Motoman robotu sattı. Şirket 29‘dan fazla ülkede varlığını sürdürüyor.
10- ABB Group
İsviçre-İsveç sanayi holdingi dünyanın en büyük endüstriyel robot üreticisidir. ABB, elli yıldan fazla bir süre önce dünyanın ilk endüstriyel boya robotunu ve tamamen elektrikli ilk mikroişlemci kontrollü robotu geliştirdi. ABB akıllı makineler ve esnek üretim için çözümler sunar. ABB’nin robot bölümü 2019’da 9,1 milyar dolar gelir elde etti.
Aşağıdaki Videoda ABB Türkiye ekibinin tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.