Nasa, Mars’da canlı fosili arayacak

Uzay ajansı, NASA’nın Mars 2020 rover’indeki alet takımını mikroskobik fosilleri avlamak için kullanacağını açıkladı. Uzmanlar, eğer varsa, fosillerin bulunabileceği Kızıl Gezegenin Jezero Krateri’nde ideal bir yer seçtiler. Av, NASA’nın Mars’ta yaşamın var olup olmadığını belirleme misyonunun bir parçasıdır.

Her şeyin plana göre gittiğini varsayarak, Mars 2020 rover’ı 2021 yılının ortalarında Kızıl Gezegene inecek ve uzay ajansının gezegeni en son keşfi başlayacak. Gezici, NASA’nın çabalarına ek yetenekler getiren, gezintinin astrolojiye odaklanmasını ve gezegenin eski geçmişinde mikrobiyal yaşam belirtileri aramasını sağlayan bir dizi yeni araç içermektedir.
Bugün daha önce yayınlanan bir çalışmada ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, Mars’taki Jezero Crater, bir tür maden yatağı olan karbonatlarla dolu bir iç kısma sahiptir. Bu karbonatlar en azından Dünya’da  deniz kabuklarının ve fosilleşmeye yol açabilecek diğer nesnelerin parçasıdır, bundan sonra milyarlarca yıl hayatta kalırlar.

NASA’nın özel ilgi alanı, antik çağda mikrobiyal yaşam ile yaratılmış olan ve Dünya üzerinde bulunan kayalar olan stromatolitlerdir. Jezero Crater’in kıyı şeridinde, Mars’ın yüzey sularının tümü kaybolmadan önce bir zamanlar eski bir göl olan alanı çevreleyen benzer yapıların bulunması mümkündür.

NASA’ya göre, bu bölgelerden toplanan bazı örnekler gelecekteki görevlerin analizi için Dünya’ya geri gönderilebilir. Aynı zamanda, bu aynı birikintiler, Mars’ın su ile dolu bir gezegen olduğu zamandan bugünkü bildiğimiz tozlu çöle geçen geçişe ışık tutacaktır. Gezici iki yıl boyunca kraterin zeminini ve çevresindeki delta bölgesini inceleyerek geçirecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir