NASA’nın gezginleri geçen yıl Mars’taki Küresel toz fırtınasını gözlemledi ve bu da Fırsat Gezici’nin görevini sona erdirdi. Bilim adamları tarafından bilinmesine rağmen, bu küresel toz fırtınası nispeten nadirdir ve her on yılda bir kez gerçekleşir. Geçen yılki küresel fırtına, NASA bilim insanlarına, NASA’nın ‘toz kuleleri‘ dediği büyük toz kulelerinin oluşumuna ışık tutacak şekilde, çalışma fırsatı verdi.
Basitçe söylemek gerekirse, bir toz kulesi Dünya’daki bir kasırgaya biraz benzemektedir; NASA, onları çevreleyen sıradan tozdan daha yüksek rakımlara tırmanan tozlarla dolu devasa boğma bulutları kuleleri olarak tanımlıyor. Bu yoğun toz kuleleri, Mars’ta normal çevre koşullarında oluşabilir, ancak küresel bir fırtınada daha yaygındır.
Kasırgaların aksine, bu toz kuleleri gerçekten büyüktür. Yer seviyesinde, NASA Rhode Island kadar geniş olduklarını ve sonunda yaklaşık 50 mil yüksekliğe tırmandıklarını söylüyor. Toz kulesinin üst kısmı, tüm Amerika Birleşik Devletleri’nden daha geniş olan gezegenin yüzeyinin yaklaşık 35 mil yukarısında bir toz tabakası üreten Nevada kadar geniş olabilir.
NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter’ı bu toz fırtınasını izleyebiliyor. Uzay ajansı geçen yılın küresel fırtınası sırasında olağandışı bir şey olduğunu biliyor. NASA’ya göre, genellikle bir gün yaklaşık bir gün kuleyi geri almak için toz alıyor; Bununla birlikte, geçen yılki fırtınada sürekli olarak kuleler oluşmuş ve bazı kuleler üç haftadan daha uzun bir süre sürmüştür.
Bilim adamları, geçen yılki toz aktivitesini şaşırtıcı bir şekilde adlandırıyor, özellikle de bu toz kulelerinin, gezegenin ince atmosferinde malzeme çeken asansörlere benzer bir şey olma potansiyeli. Bu işlem atmosfere az miktarda su buharı çekebilir ve ayrıca Mars’ın tüm göllerini ve nehirlerini nasıl kaybettiğini açıklamaya yardımcı olabilir.