Telefon bazında arttırılmış gerçeklik uygulamaları Snapchat, Youtube ve tabii ki Pokemon GO ile hayatımıza girmiş durumda. Bu arttırılmış gerçeklik oyunlarda, film festivallerinde ve oyun salonlarında kullanıcılara kendince bir güven sağlamış durumda. Ancak telefon teknolojisinin yanında artırılmış gerçeklik gözlükleri, günlük yaşamda nadir karşılaştığımız teknolojik nesnelerdendir. Ancak hayal gücümüzde büyük boyutlu bir yer tutarlar.
Bu akıllı gözlükler bizleri telefonlarımızdan kurtarmaya söz vermişlerdi. Google‘ın kurucu ortağı Sergey Brin bir Google AR gözlük lansmanında akıllı telefonların sinir hücrelerimizi “zayıflattığını” ve “izole ettiğini” belirtmişti. Ardından da Goggle Glass‘ın bizi bu gibi sorunlardan kurtararak tamamen özgür bir şekilde dünya ile iletişim kuracağımız bir araç olduğunu belirtmişti. Bu konuşmaların ardından henüz akıllı bir gözlüğü tıpkı telefonlar gibi yaygın bir şekilde görmedik. Ancak bu durum akıllı gözlüklerin geliştirilmesinin bırakıldığını göstermiyor. İdealist ve iyi finanse edilen bir girişim Magic Leap, dünyayı yeni bir tür teknoloji platformunda birleştiren bir AR gözlük vizyonu sunuyor.
Öte yandan, bilim kurgu bizi gerçek dünyaya AR saldırısı konusunda uyardı. Nick Statt, Facebook‘un oluşturduğu AR gözlüklerinin “Görüş alanımızın her köşesine yerleşmiş agresif reklamlar” ve “Toplumu zenginlere ve yoksullara ayıran kamu sıralama sistemleri türlerini nasıl türettiği” hakkında bir yazı yazdı. Hatta bu yazı o kadar etkileyiciydi ki bazı barların ve kafelerin, kendi alanları içerisinde müşterilerine Google Glass kullanımını yasaklamasına bile neden oldu.
Tüm bu durumları özetleyecek olursak sanal gerçeklik gözlükleri tüketicilere sıçramamış bir durumda, ancak hala tam teşekküllü bir sektör. Bu akıllı gözlüklerin, gözlüğü kullanmak için bir nedeniniz olduğunda, harika oldukları anlaşılıyor. Ancak Sergey Brin‘in belirttiği gibi telefonlarımızı yerini almak için henüz çok çok erken.