Avrupa Uzay Ajansı, gezegenimizin yörüngesindeyken bir parça uzay çöpü toplama görevini ilk kez duyurdu. ClearSpace-1 adı verilen misyon, İsviçre’de bulunan ClearSpace liderliğindeki bir konsorsiyum altında gerçekleşiyor. ESA, 2020 Mart ayında gerçekleşmesi planlanan proje için son bir teklifte bulunmak üzere konsorsiyuma izin verdi.
ClearSpace-1 misyonu, nesnenin etkin olmadığını ve düşük Dünya yörüngesinde bulunduğunu söyleyen ESA’nın sahip olduğu bir uzay molozunu hedefleyecektir. Başarılı olduğunu varsayarak, misyon uzay çöpünü yörüngeden çıkarmak için kullanılabilecek teknolojileri göstererek, gelecekteki görevlerin alanı temizlemesinin önünü açacak.
Binlerce aktif ve ölü uydu şu anda gezegenimizin yörüngesinde, daha fazla kurum ve milletin uydu ve uzay aracı fırlatmasıyla gelecek yıllarda büyümesi beklenen bir sorun. Bu enkazın bir takım nedenlerden dolayı problemli olduğu, bunun en azının gelecekteki açılışlara ve aktif uydular için oluşturduğu tehlike olmadığıdır.
ESA Genel Müdürü Jan Wörner, konunun perspektife girmesine yardımcı olarak şunları belirtti:
Açık denizlerde yelken açmanın ne kadar tehlikeli olacağını hayal edin, eğer tarihte kaybedilen tüm gemiler hala suyun üzerinde olduğunu varsayıyorsak. Yörüngedeki mevcut durum budur ve devam etmesine izin verilemez. ESA’nın Üye Devletleri bu yeni misyona güçlü destek verdiler ve bu da gelecekte yeni temel ticari hizmetlerin geleceğine de işaret ediyor.
Hem NASA hem de ESA, “yörünge ortamını stabilize etmek için” büyük uzay molozlarının kaldırılması gerektiği konusunda hemfikirdir. ”Bunun nedeni, büyük uzay molozlarının bir noktada çarpışmalara neden olarak parçaların parçalanmasına ve parçalanmasına neden olmasıdır. Bu çarpışmalar, daha fazla, ancak daha küçük olsa da, artan çöp kütlesine katılan enkazların oluşmasına neden olmaktadır.
ESA, 2025 için ClearSpace-1 görevini planladı.