Okyanuslar oksijen kaybederken deniz yaşamı ve balıkçılık tehdit altında

Madrid’deki BM İklim Değişikliği konferansında sunulan yeni bir raporda, dünya okyanuslarından kaynaklanan oksijen kaybının balık türlerini giderek daha fazla tehdit ettiğini ve ekosistemleri bozduğunu iddia ediyor. Rapor, okyanus oksijen kaybının iklim değişikliği ve besin kirliliğinden kaynaklandığını iddia ediyor ve bunun balıkçılık ve tuna, marlin ve köpekbalıkları gibi türler için büyüyen bir tehdit olduğuna dikkat çekiyor.

Rapor “Okyanus deoksijenasyonu: Herkesin sorunu” başlıklı ve okyanus deoksijenasyonunun nedenleri, etkileri ve olası çözümlerine ilişkin şimdiye kadar yapılmış en büyük hakemli çalışma. Düşük oksijen konsantrasyonuna sahip okyanus bölgeleri, dünya çapında yaklaşık 700 bölgede iddia edilen raporla genişliyor, artık 60’ların sonlarında sadece 45 olan düşük oksijen koşullarından etkileniyor.

Aynı süre zarfında, küresel okyanusta oksijen tüketilen bölgeler olan anoksik suların hacmi dört katına çıkmıştır. Rapor, deoksijenasyonun, çoğu balık gibi oksijen seviyelerine duyarlı olanlar pahasına, mikroplar, denizanası ve bazı kalamarlar gibi düşük oksijene toleranslı türleri tercih ederek deniz yaşamı dengesini değiştirmeye başladığını iddia ediyor.

Dünyanın deniz balıklarının toplanmasının beşte birini destekleyen okyanustaki en verimli biyomlardan bazıları, dünyadaki okyanus havzalarının doğu kenarlarını çevreleyen kıyılarda besleyici yönden zengin ancak oksijen bakımından fakir su taşıyan okyanus akıntılarından oluşur. Bu bölgeler okyanus oksijenindeki küçük değişikliklere bile karşı hassastır.

Rapor, bu alanlardaki etkilerin yüz milyonlarca insanı etkilemek için dalgalanabileceğini iddia ediyor. Büyük balık türleri, büyük boyları ve enerji talepleri nedeniyle ton balığı, marlin ve köpekbalıkları gibi özellikle korunmasızdır. 2100 yılındaki rapora göre, okyanuslar oksijen stoklarının% 3-4’ünü kaybedecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir