Neden FaceBook Gibi Yeni Bir Site Yapılmıyor?

Facebook’ta, “Beğen ve Paylaş” adlı tek bir olayı anlatacağım. Bu, çok basit bir işlevsellik, güzel bir fotoğraf gördüğünüzde, fotoğrafını beğenip paylaşıyorsunuz.

Hadi teknik olarak burada gidelim

Tasarım:

  1. “Beğen” için baş parmağınızı tasarlayın ve ayrıca bir paylaş düğmesi tasarlayın.
  2. Her yazının altındaki butonu beğenmeli ve paylaşmalısınız.
  3. Birisi ne zaman beğenir veya paylaşsa, bildirim gönderinin sahibine bildirilmelidir.
  4. Birisi ne zaman hoşlanırsa, gönderi sizi takip eden tüm arkadaş çevrelerine yayılmalıdır.
  5. Beğenilen ve paylaşılanlar için bir sayaç olmalıdır.
  6. Kim beğenir ve paylaşırsa, bu bilgiyi kaydedin.
  7. Gizlilik ayarı da orada olmalıdır, birisi bilinmeyenlerden hoşlanmak istemiyorsa, gizleyin.
  8. Birisi “Beğen” e tıklarsa, bir kereden fazla sevmemeleri gerekir. Ancak paylaşmak istiyorlarsa, birden çok kez paylaşabilirler.
    Birisi “Beğen” e tıklarsa, bu düğmeyi “Beğen” e çevirin.
    Ayrıca yorumlarda benzer bir düğme olmalı, ancak paylaşım düğmesi olmamalıdır.
    Şimdi, bu, şu anda Facebook’ta yaşayan tüm durumları kapsamayan “Beğen ve Paylaş” basit işlevselliklerinin tasarımıdır.

Şimdi ilginç gerçekleri görelim:

Facebook’ta arkadaşlarınızla Live Streaming’e bağlanmak gibi yaklaşık 42 işlev / özellik vardır. Bir arkadaşı etiketlemek için görüntü algılama algoritmasını unutmamak gerek.
Bugünün Facebook’unda gördüğünüz şey bir günde değil, 13 yıllık sürekli kodlamanın evrimidir.
Mark Zuckerburg tarafından yaratılan “TheFacebook” artık yurtta yazıldığı gibi değil.
Bugün sadece tek bir web sitesini yönetmek için 18.770 Çalışan (Mart 2017 itibariyle) vardır.
Facebook oluşturulduğunda Mark’ın yurdunda tek bir sunucusu var ve 2008’de kurulduğu günden 4 yıl sonra 30.000 Sunucusu vardı. Bir sunucuyu korumak çok zordur ve bu kadar sunucuyu korumak söz konusu olduğunda, maliyeti hayal gücünüzün ötesindedir.
Güvenliği o kadar yenilmez ki, dünyaca tanınmış Hacker Grubu “Anonim” onu kırmaya çalıştı. Sefil bir şekilde başarısız oldular. Bir bilgiyi hackleyen ve sızdıran kişilerden sorumlu olan aynı grup.
Facebook, sunucularında yaklaşık 300 PETABYTES kullanıcı verisini depolar. Petabaytta 1 milyon gigabayt var. İnsanlığın tüm yazılı eserleri, bilinen tarihin başlangıcından itibaren bilinen her dilde (Latince ve diğer tarihi diller dahil), yaklaşık 50 petabayt işgal eder. Bunu bir dakika düşünün. Bu kadar depolama cihazının maliyetini karşılayabilir misiniz?
Belki yüzlerce veya binlerce kullanıcının etkileşimini kaldırabilecek bir web sitesi oluşturabilirsiniz, ancak milyarlarca kullanıcıyı idare etmek için kaynaklara ihtiyacınız var. Çok fazla kaynak demek istiyorum.

Unutmayın, Facebook sadece başka bir web sitesi değil, bir milyar dolarlık şirkettir. Ve asla pazardaki herhangi bir yarışmacıyı istemeyecektir, ne olursa olsun onlarla rekabet etmek için ne geliştirirseniz, onlar tarafından satın alınacaktır (whatsapp gibi bir değerse) veya pazarınızı yok etmek için güçlü bir rekabet verecektir.

Özet: Dünyadaki hiçbir Programcı, tek başına Facebook gibi bir web sitesi oluşturamaz ve bu, 13 yıl boyunca yaklaşık 20.000 parlak programcının oluşturulmasıdır. Mighty Google bile Google + ‘da denedi. Facebook artık herhangi bir programcının ekonomik ve zihinsel olarak ulaşabileceğinin ötesindedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir