Yeni geliştirilen teknoloji daha az su kullanılmasını sağlıyor

Penn Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, yıkama tuvaletlerini daha temiz hale getirebilecek ve tuvalet yıkama için kullanılan su miktarını azaltabilecek yeni bir tuvalet kaplaması olduğunu açıkladı. Ekip, her gün yalnızca tuvaletleri temizlemek için 141 milyar litreden fazla su kullanıldığını söylüyor. Ekip, tuvaleti kendi kendine temizleyebilen sağlam, biyo-ilham verici, sıvı, çamur ve bakteri tutmayan bir kaplama geliştirdi.

Takımın geliştirdiği kaplamaya, sıvı yerleşik pürüzsüz yüzey veya LESS kaplama denir. Diğer uygulamaların yanı sıra seramik klozetlere uygulanabilen iki aşamalı bir spreydir. İlk sprey, moleküler olarak aşılanmış polimerlerden üretilir ve pürüzsüz ve sıvı itici bir temel oluşturmak için ilk adımdır.

Kuruduktan sonra, sprey insan kılından milyonlarca kat daha ince çaplı kıllara benzeyen moleküller üretir. İkinci sprey, süper kaygan bir yüzey oluşturmak için nanoskopik kılların etrafına ince bir tabaka kayganlaştırıcı madde doldurur. Ekip laboratuarda iki aşamalı bir işlemle tuvaleti püskürtüp üzerine sentetik fekal madde döktü.

Araştırmacılar sentetik maddenin aşağı kaydığını ve hiçbir şeyin tuvalete yapışmayacağını söylüyorlar. Bu kaplama, tuvaletlerin daha önce ihtiyaç duyulan suyun bir kısmı ile atıkların atılmasını sağlar. Ekip, yağlama katmanının tekrar uygulanması gerekmeden önce kaplamanın yaklaşık 500 yıkamaya dayanbildiğini söylüyor.

LESS kaplamasının iyileştirilmesi yaklaşık beş dakika sürer. Ekip ayrıca, kaplamanın bakterileri, özellikle hastalık yayan ve koku verenleri kovduğunu buldu. Ekip, LESS kaplamasını piyasaya sürmek için Deniz Araştırma Ofisi de dahil olmak üzere çeşitli ajanslardan destekle çalışıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir