macOS High Sierra 10.13 çıkış tarihi ve daha fazlası !

Apple’ın macOS High Sierra’sı neredeyse iki yıl önce çıktı ve macOS 10.14 Mojave 2019’un sonlarına doğru sokaklara çarptığında, artık en güncel Mac işletim sistemi  değildi. Sadece bu değil, macOS 10.15 Catalina – WWDC 2019’da tanıtıldı – 2019 sonbaharında serbest bırakılmak üzere.

Ancak Mojave, sistem gereksinimlerini önemli bir oranda artırırken, birçok insan birkaç yıl daha macOS High Sierra’ya bağlı kalacaktır.

Hoşçakal, iTunes. Merhaba, Apple Müzik, Apple TV ve Apple Podcast’ler.

İşte WWDC 2019’daki tamamen yeniden tasarlanmış Mac Pro’ya ilk bakışımız.

Bu fena bir şey değil. Ne de olsa, MacOS High Sierra’nın spot ışığı altındayken, Mac işletim sisteminin en iyi sürümlerinden biri haline geldi.

Bu lansman sırasında bazı güvenlik sorunları olması gerçeğini hesaba katar. Ve şimdi, yalnızca tüm başlatma sorunları çözülmedi, aynı zamanda Apple, macOS Mojave karşısında bile güvenlik güncellemeleri sağlamaya devam ediyor.

Bizi yanlış anlamayın; macOS 10.13 bazı zaman kazandıran fotoğraf düzenleme araçları ve yepyeni bir dosya sistemi içeriyor olsa da, ortaya çıktığında eleştiriden muaf değildi. Yani, Sierra’yı yeniden şekillendirmek için çağrıldı – tıpkı Aslan’ı takip ederken Dağ Aslanının yaptığı gibi.

Yine de, gelişmeler göreceli olarak küçük olduğu için, önemli olmadığı anlamına gelmez. MacOS High Sierra hakkında bilmeniz gereken her şeyi keşfedeceğiz.

 

macOS 10.13 High Sierra çıkış tarihi

Apple‘ın yıllık geliştirici etkinliğinde Mac yazılımının en son sürümünü duyurma geleneği göz önüne alındığında, Apple’ın WWDC 2017 açılış konuşmasında macOS 10.13 High Sierra’yı açığa çıkarması etmesi şaşırtıcı değildi.

Bununla birlikte, 12 Eylül’e kadar Apple High Sierra’nın 25 Eylül’de bir haftadan biraz daha fazla bir süre sonra piyasaya sunulacağını açıklamamıştı. Her zamanki gibi, işletim sisteminin geliştirici beta sürümü nihai sürümde kullanıma sunuldu. Ancak, artık önemli olmayan, macOS 10.13’ün son yapısının bir yıldan fazla bir süredir uzak bir ortamda oluşması.

Şu anda mevcut olan son macOS 10.13.6 High Sierra sürümü Airplay 2’yi iTunes’a entegre ediyor – ancak bundan yararlanmak için iTunes’u güncellemeniz gerekiyor. Güncellemeyi Mac App Store’dan indirebilirsiniz.

Buna ek olarak, birkaç hata düzeltmeleri ile birlikte geliyor. Daha da önemlisi, bu güncelleme Core i9 MacBook Pro’nun ısınmayı azaltmasını önleyen hata düzeltmesini içerir. Ayrıca, Apple’ın, kullanıcılar hala kullandığı sürece macOS High Sierra için güvenlik güncellemeleri yayınlamaya devam edeceğinden emin olabilirsiniz.

Safari 12, yalnızca sekmelerinizdeki web sitesi simgelerini değil aynı zamanda gelişmiş güvenlik sunan macOS High Sierra kullanıcıları için de el altında. Örneğin web siteleri, yerel web tarayıcısını kullanırken kendi Mac’inizi izleyemez.

macOS 10.13 Yüksek Sierra uyumluluğu

Neyse ki, macOS High Sierra bir şeyleri gerçekten sarsmadığı için, giriş engelleri değişmedi. Aslında, macOS High Sierra’nın Mojave’den çok daha esnek gereksinimleri var, bu muhtemelen bir süre popüler olacağı anlamına geliyor. Aşağıdaki Mac modellerinden birinde olduğunuz sürece, daha önce yapmadıysanız, macOS High Sierra’ya yükseltebilirsiniz.

-2009’un sonunda iMac veya daha yenisi
-2009 Sonu MacBook / MacBook (Retina) veya daha yenisi
-2010 Ortası MacBook Pro veya daha yenisi
-2010 Sonu MacBook Air veya daha yenisi
-2010 Ortası Mac Mini veya daha yenisi
-2010 Ortası Mac Pro veya daha yenisi
-2017 iMac Pro,

MacOS High Sierra’nın sunduğu Yüksek Verimli Video Kodlama (HEVC) avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, bir Mac paketlemesine ihtiyacınız olacak – en azından bir Intel altıncı nesil Skylake işlemcisi. Ne yazık ki, bu, 2015’ten önce yayımlanan her şeyi hariç tutar. Parlak tarafta, macOS High Sierra’nın masaya getirdiği her şey adil bir oyundur.

 

macOS 10.13 Yüksek Sierra özellikleri

Hackintosh kullanıcılarının, her hafta otomatik olarak uygulanan EFI ürün yazılımı üzerindeki yeni uygulanan güvenlik kontrolleri konusunda oldukça endişeli olmalarının ötesinde, Apple, macOS 10.13 High Sierra ile birlikte bir dizi harika taze özellik ortaya çıkardı.

Yeni ve geliştirilmiş Safari, reklam izlemeyi ve videoları otomatik olarak izlemelerini durdurarak High Sierra ile birlikte gelen en iyi ve en büyük geliştirmelerden biri. macOS High Sierra, Posta uygulamasının, oluşturma penceresi için bölünmüş görünüm görüntüsüne izin vermesine izin vermesinin yanı sıra, Posta Uygulamasına da getiriyor. Ekstra olarak, macOS High Sierra %35 daha az depolama alanı kaplar.

Fotoğraflar ayrıca, gelişmiş bir sıralama aracıyla geliştirmeleri de görür. Bu, daha iyi bir düzen, sinir ağları aracılığıyla gelişmiş yüz tanıma ve tüm Apple cihazları arasında daha güvenilir senkronizasyon sayesinde gerçekleşir. Tüm bunlar, macOS High Sierra’nın fotoğraf deneyimini hiç olmadığı kadar iyi ve sorunsuz hale getiriyor.

Düzenleme araçlarına ayrıca güncellemelerden pay verilmiştir, Photoshop veya Lightroom’un giriş ve çıkışlarını öğrenmeden fotoğraflarınızın kalitesini yükseltmeyi hiç olmadığı kadar kolaylaştırır. Ve tabii ki, bunun bir parçası olarak Instagram benzeri filtrelere güvenebilirsiniz.

MacOS ile birlikte gelen en büyük değişikliklerden biri High Sierra dosya sistemi ile. Apple’ın 30 yıldan beri kullandığı HFS’yi terk etmek yerine Apple Dosya Sistemi’ni (APFS) tanıtıyor.

MacOS High Sierra’ya yükseltilen her Mac, bu dosya sistemi güncellemelerini, Fusion Sürücüleri ve daha eski HDD’leri destekleyenler dışında otomatik olarak alacak. Benzer şekilde, tüm yeni Mac’ler APFS için önceden biçimlendirilmiş olarak gönderilir.

APFS, yerel şifrelemeyi ve daha hızlı meta veri işlemini destekleyen bir 64 bit dosya sistemidir. Düzenli olarak, Mac’inizin daha hızlı hissetmesini sağlarken, dosyalarınızın yanı sıra klasör içeriğinin doğası hakkında da daha güvenli ve daha saydam olur. Ne yazık ki, bu MacOS High Sierra’nın sonraki sürümlerinde kullanılmayan 32 bit uygulamaların ihlaliyle geliyor.

Güncelleme ayrıca HEVC (H.265) video sıkıştırmasını Mac’e getiriyor. Apple, bu yeni standardın video dosyalarını önceki nesil H.264 standardından% 40 daha fazla sıkıştırabileceğini ve birçok yeni üst düzey kameranın zaten bu formata sahip olduğunu iddia ediyor. Sonuçta, yerel olarak depolandığında daha yüksek çözünürlükte (ahem, 4K) ve daha küçük video dosyalarında daha hızlı video akışı elde edilir.

 

VR sonunda Mac’e geliyor

MacOS High Sierra’yı çevreleyen en büyük haberlerden biri, HTC Vive ve Steam VR gibi sanal gerçeklik kulaklıklarını resmen destekleyeceği yönünde. Her iki kulaklık da bu sonbaharda yeni işletim sistemi çalıştıran Mac’lerle çalışacak.

Bununla birlikte, böyle bir cihazı kullanmak için, en az bir 5K iMac veya MacBook Pro – ya da yeni işletim sistemini harici bir GPU bağlı olarak çalıştırabilecek herhangi bir Mac’e ihtiyacınız olacağını unutmayın. Bu tür cihazlar için destek, macOS High Sierra ile birlikte kısmen de olsa parsel gelir.

İyi haber şu ki, macOS High Sierra, asgari GPU desteğini oluşturan grafik API’sinde bazı iyileştirmelerle geliyor. Metal, donanım hızlandırmalı 3D grafikler için bir adım öne geçti ve Metal 2 ile Apple, CPU’da daha az zorlamanın yanı sıra uygun makine öğrenmesi ve macOS High Sierra’da daha iyi Xcode profili / hata ayıklama sunuyor.

Belki daha da önemlisi, yakın zamanda Khronos Grubu tarafından Mac’e getirilen MoltenVK’dir. Açık kaynaklı Vulkan API’sinin bir uygulamasının Dota 2’de% 50’ye varan kare hızı kazancı getirdiği söyleniyor. Çapraz platform olduğu için – Windows ve Linux ile Apple’ın cihazları tarafından desteklenmesi – MoltenVK’nin olma olasılığı yüksek daha fazla yaratıcı tarafından benimsenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir