Bir uygulamayı indirdiğinizde veya bir oyun yüklediğinizde muhtemelen 32 bit ve 64 bit seçenekleri görmüş olabilirsiniz. Bilgisayarınızda 64 bit işlemciye sahip olduğunu söyleyen bir çıkartma bile olabilir. Ama bu gerçekten önemli mi? Yeni bilgisayarların çoğunda 64 bit işlemci bulunur, ancak neden? İşte 32 bit ve 64 bit arasındaki gerçek fark.
Neden Bu Kadar Önemli?
Basitçe söylemek gerekirse, 64 bit işlemci 32 bit işlemciden daha üstündür. Çünkü bir kerede daha fazla veri işleyebilir. 64 bit işlemci, bellek adresleri de dahil olmak üzere daha fazla hesaplama değeri depolayabilir. Bu, 32 bit işlemcinin fiziksel belleğinin dört milyar katından daha fazlasına erişebildiği anlamına gelir. Yani 64 bit işlemciler, saniyede dört milyar kat daha fazla ihtimali göz önünde bulundurarak hesaplarını buna göre yapıyorlar.
Bilgisayar kullanıcıları için daha anlaşılır bir farktan bahsedersek, 32 bit işlemciler sınırlı miktarda RAM (Windows, 4GB veya daha az) kullanabiliyor. Ancak 64 bit işlemcilerde 4GB sınırı bulunmuyor. Tabii ki, bunu başarabilmek için işletim sisteminizin de belleğe daha fazla erişebilmeniz için tasarlanması gerekiyor.
64 bit işlemcilerin ve daha büyük RAM kapasitelerinin kullanılabilirliğinin artmasıyla birlikte Microsoft ve Apple, yeni teknolojiden tam anlamıyla yararlanmak için tasarlanmış işletim sistemlerinin sürümlerini yükselttiler. Artık işletim sistemleri tam olarak 64 bit uyumlu bir şekilde kullanılabiliyor.
64 bit işletim sisteminin en son sürümleri bir işlemcinin yeteneklerini büyük ölçüde artırabilirken, güçteki gerçek sıçrama, bu mimariyi düşünerek tasarlanan yazılımdan geliyor. Eğer bir uygulama 64 bit olarak tasarlanmamış ise, 64 bit bir işletim sistemine sahipseniz bile bu uygulamadan 32 bit performansı alabilirsiniz. Neyse ki günümüzde uygulamaların çok büyük bir kısmı 64 bit seçeneğini 32 bit seçeneğinden çok daha öncelikli olarak çıkartıyor. Bu nedenle işletim sistemi – uygulama uyumsuzluğu sorununu geçmişteki kadar sık yaşamıyoruz.
Ayrıca 32 bit uygulamaların büyük bir çoğunluğu hiç bir sorun olmaksızın 64 bit işletim sistemlerinde çalışır. Ancak Antivirüs uygulamaları ve Driverlar bu duruma istisna oluşturyorlar. Bu bileşenler genellikle uyumlu yüklenmek zorundalardır.
Aynı, Ancak Farklı
Bu iki sayı arasındaki farkın en iyi örneği dosya sisteminizdedir. Windows kullanıcısıysanız, muhtemelen iki Program Dosyası klasörünüz olduğunu fark etmişsinizdir. Biri yalnızca Program Dosyaları, diğeri ise Etiketli Program Dosyaları (x86).
Uygulamaların tümü, 64 bit uygulamalar veya 32 bit uygulamalar için kullanılmasına bağlı olarak farklı yapılandırılmış bir Windows sisteminde (DLL dosyaları adı verilen) paylaşılan kaynakları kullanır. Örneğin, 32 bitlik bir uygulama bir DLL dosyasına ulaşır ve 64 bitlik bir sürüm bulursa, çalışmayı durduracaktır. İşte bu ikili arasındaki temel sorun budur.
32 bit (x86) mimarisi çok uzun zamandan beri var ve hala değişen 32 bit mimariyi kullanan bir dizi uygulama mevcuttur. Modern 64 bit sistemler, çok basit ve kolay bir çözüm olarak iki ayrı Program Dosyası dizini kullanılır. 32 bit uygulamalar uygun x86 klasörüne dizildiğinde, Windows doğru DLL dosyasını yani 32 bit sürümü için uyumlu dosyayı sunması gerektiğini bilir ve bu uyumsuzluk sorununu bu şekilde çözer.