Bilim adamları uzayda, 100 yılı şakın süredir üzerinde tartışılan bir teoriyi doğrulayan derin bir olguyu gözlemlediler. Bir grup araştırmacı, Einstein’ın yer çekiminin uzay ve zamanın eğriliğini etkilediğini gösteren genel görelilik teorisini desteklediğini tespit ettikleri bir Kara Delik – Yıldız çiftinin etkileşimlerini gözlemlediler. Ancak, bilim adamları bu olayın, Einstein’in kuramının kesin bir kanıtı olarak varsayılabileceği konusunda şüphelere sahip.
Einstein’ın genel görelilik teorisi, Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi’nde fizik ve astronomi profesörü Andrea Ghez tarafından test edildi ve Samanyolu’nun kalbindeki bir yıldız ile kara delik arasındaki yer çekimi arasındaki etkileşimi ölçtü. Çalışmanın sonuçları Science dergisinde yayınlandı.
Çalışmanın ortak yazarı Ghez, “Einstein’ın en azından şimdilik haklı olduğunu.” söyledi. “Newton’un yer çekimi yasasını uzay – zaman boşluğu için kesinlikle yok sayabiliriz. Bizim gözlemlerimiz Einstein’ın genel görelilik teorisi ile tutarlıdır. Ancak, teorisi kesinlikle kırılganlık gösteriyor. Bu teori bir kara deliğin içindeki yerçekimini tam olarak açıklayamıyor ve bir noktada Einstein’ın teorisinin ötesine, yani bir kara deliğin ne olduğunu açıklayan daha kapsamlı bir yerçekimi teorisine geçmemiz gerekecek. ” sözlerini kullandı.
Ghez’e göre, Einstein’ın teorisi şu anda, kara deliğin yörüngesinde dönen yıldızı gözlemlemek için yer çekiminin nasıl çalıştığının en iyi açıklamasıdır. Araştırma ekibi, yıldızın kara deliğe yakın bir yaklaşım sergilediği birkaç örnek gözlemledi. Yıldız ve kara delik, 2018 Nisan, Mayıs ve Eylül aylarında birbirlerine en yakın konumlarına geldiler ve bu dönemlerde aralarında saatte 16 milyon mil kadar bir mesafe kaldı. Ayrıca bu tarihlerde elde ettikleri verilerle son 24 yılda ekibin topladığı ölçümleri birleştirdiler.
Ekip, üniversitedeki bir spektrograftan veri topladı. Bu verileri, Hawaii’deki Keck Gözlemevindeki verilerle birleştirerek bu iki cisimin birbirlerine göre durumları hakkında daha istikrarlı bir araştırma yaptılar. Araştırmacılar, yıldız kara deliğe yaklaşırken uzay zaman tüneli oluşturduğunu fark ettiler.
Newton’un yerçekimi versiyonunda, mekan ve zaman birbirinden ayrı ve birbirine karışmaz, Ancak Einstein’ın kuramının altında incelersek bu bilgi görelelik kuramının önerdiği bilgileri sağlıyor.
Ekip üyelerinden Andrea Ghez bu olay üzerine: “Yıldızın ve kara deliğin birbirlerine uzak ve yakın konumlara gelmesi, bu iki cismin birbirlerine göre konumlarından yola çıkarak bilgiler edinmek ve bilgileri işlemek yıllarımızı aldı.” sözleri geldi.
Ghez ayrıca, “Bu çalışma ile uzayda yer çekiminin nasıl çalıştığını öğreniyoruz. Bu olgu 4 temel kuvvetten biri. Bu nedenle üzerine yapılan çalışmalar çok önemli.” dedi ve ekledi, “Henüz bu kuvveti sorgulamadığımız birçok bölge var. Kendine aşırı güvenerek yanlış sonuçlara varmak kolaydır ve verileri yanlış yorumlamanın birçok yolu da vardır. İşte bu yüzden analizlerimizde acele etmiyoruz. Çünkü küçük bir bilgi yanlışlığı ileride bizleri felakete sürükleyebilir.”
Aşağıda araştırmacıların bu konu hakkında yaptığı videoyu ingilizce olarak izleyebilirsiniz: