Mount and Blade 2 Bannerlord İncelemesi

Birçoğumuzun yıllarca beklediği Mount & Blade Bannerlord 30 Mart 2020 tarihinde Steam platformu üzerinden erken erişimle biz oyuncuların beğenisine sunuldu. Biz de oyunu incelemek için bir kaç on saat oynadık 🙂 ve izlenimlerimizi sizlere aktaracağız.
İncelemeye geçmeden önce oyunun erken erişimde olduğunu ve bazı problemlerinin olabileceğini unutmayın.

Öncelikle Bannerlord’un konusuna değinmek gerek. Bannerlord, Warband’dan aşina olduğumuz Kalradya topraklarının bir kaç yüzyıl öncesinde geçiyor. Warband’ın aksine daha temel ve akıcı bir hikaye bizleri bekliyor.

Karakter Oluşturma

TaleWorlds bu sefer, önceki oyunlarından da ilham alıp Warband’da olmayan özellikleri yeni oyununa eklemiş. Bunlardan biri de kültür sistemi.

Oyunda şuan da mevcut toplam 6 adet farklı kültür var. Seçebileceğimiz her bir kültürün size farklı farklı avantajları var. Örneğin ticaretle uğraşan ve birçok ticaret yoluna ev sahipliği yapan Aseray halkının kültürünü seçerseniz kervan oluşturma maliyetleri %30 azalıcak ve %10 ticaretlerinizden daha fazla para kazanacaksınız. Bunun gibi 6 farklı kültürü detaylı bir şekilde inceleyip kendi oluşturmak istediğiniz karakter ve hikayesine göre dikkatli bir şekilde kültürünüzü seçmelisiniz.

Diğer sayfaya geçtiğimizde aşina olmadığımız bir karakter oluşturma ekranı bizleri karşılayacak. Bu panellerde hayal ettiğiniz karakterin yüz hatlarından tutunda sesine kadar değiştirebileceksiniz. Ya da arzu ederseniz karakterinizin yüzüne çeşitli boyalar veya yara izleri de ekleyebiliyorsunuz.

Bir sonraki ekrana geçtiğimizde, gayet güzel bir şekilde dizayn edilmiş bir sayfaya ulaşıyoruz. Bu sayfada karakterimizin hikayesini arka planı yavaş yavaş elle tutulur hale gelmeye başlıyor. Bu adımlarla karakterimizin ailesinden tutunda çocuk iken ne yaptığına ve neler ile uğraştığına kadar seçebiliyorsunuz. Doğal olarak her seçtiğiniz seçim karakterinizin özelliklerine ayrı ayrı etki ediyor. Bu etkileri ise ekranın sağında bulunan özellikler panelinden anlık olarak izleyebiliyorsunuz.

Eğitim

Karakterinizi oluşturduktan sonra oyun size eğitim isteyip istemediğinizi soruyor. Burada size temel silahların eğitimi veriliyor. Kendi düşüncem eğitimi es geçmemelisiniz. Çünkü Bannerlord’un savaş mekaniklerine alışmak başlarda biraz zor olabiliyor ve siz bu kısa da olsa tecrübeyi kazanmazsanız gerçek hikayenin içinde savaşırken gerçekten zorlanabiliyorsunuz.

Oyun İçi Paneller

Bazı panellerin işleyişi ve görünüşü Warband’dakine benzese de bazı paneller tamamen değiştirilmiş.

Öncelikle karakter paneli, Warband’daki kullanılan mantık ile çalışmıyor. Bir hünerinizi geliştirmek istiyorsanız o hüner ile ilgili şeyler yapıp ondan sonra o hünerinizi geliştirebiliyorsunuz.

Envanter ise görünüş itaberiyle bizleri şaşırtan bir tasarıma sahip. Eski oyundakinden çok daha kullanışlı olan bu arayüzde bildiğimiz envanter düzenlemesini yapabiliyoruz. Ancak oyuna gerçekçilik katan bir şey daha eklenmiş. O da envanterimizde bulan eşyaların ağırlıkları. Artık eskiden kullanılan envanter kapasitesi yerine ordunuzun taşıyabileceği yük miktarına göre envanterinizde eşya bulundurabiliyorsunuz. Eşya limitinize arttırmak için ise köylerden veya şehirlerden alabildiğiniz yük beygiri ve katırlarla arttırabiliyorsunuz. Ne kadar fazla yükünüz var ise aynı zamanda haritada ki hızınızda bundan etkileniyor. Bu sorunu aşmak için ise envanterinizde kullanılmayan atlar bulundurmalı veya ordunuzda ki süvari sayılarını arttırmalısınız.

Birlik ekranına gelirsek kullanım açısından önceki oyunla yaklaşık aynı. Ancak oyuna yeni getirilen infaz sistemi ile öldürebildiğimiz lordları bu panelden öldürebiliyorsunuz.
Bir diğer ekran ise Warband’da bulunmayan klan paneli. Bu panelde kendi klanınızın üyelerini ve o üyelerin ne işle uğraştıklarını görebilirsiniz. Ayrıca kendi gelir gider tablonunuzuda bu panelden görebilirsiniz.

Ticaret

Bannerlord’da da ticaret Warband’da olduğu gibi gayet önem arz ediyor. Ticaretten elde ettiğimiz gelirlerle askerlerimizin giderlerinizi, ordunun erzak ihtiyacını, kendi alışverişlerimizi ve de kazanamayacağımız kadar güçlü bir ordu ile karşılaşınca sizi bırakmaları için fidyenin ödenmesi için kullanabiliyorsunuz. Peki bu ticaret nasıl işler?

Oyunda ticaret konusunda bilgi edinmek için kervanlarla konuşarak hangi şehirde ne satarak kar edebileceğinizi öğrenebiliyorsunuz. Bunu kendiniz şehirlerin pazarlarına girdiğinizde de belli miktarda görebiliyorsunuz. Ama hızlı ve yerinde kararlar vermelisiniz. Oyunda ticaret canlı ve kar etmek için aldığınız malları satmaya giderken malları götürdüğünüz şehirdeki fiyatlar değişebilir ve zarar edebilirsiniz. Bunun önüne biraz da olsa geçebilmek için bol bol ticaret yapmalı ve ticaret yeteğinizi geliştirmelisiniz.

Diğer yollardan biri ise 15000 dinar civarında bir para biriktirdikten sonra ve yanınızda bir yoldaşınız varsa bir şehire gidip orda kendi kervanınız oluşturarak para kazanabilirsiniz. Düzgün adımlarla çok büyük paralar kazanabilirsiniz.

Bir diğer yol ise yine belli bir miktar para biriktirdikten sonra şehirlerden üretimhaneler satın almak. Bu yol deneyimime göre en pasif para kazanma yolu. Ama kazandığınız para genelde aynı oluyor. Eğer bir üretimhane açacak iseniz öncelikle açacağınız şehrin gelişmişlik seviyesinin yüksek olmasına ve şehrin köylerinin üretim mallarına dikkat edin. Bunları göz önüne alarak en mantıklı bulduğunuz kararı verin ve para kazanmaya başlayın.

Şuan aklıma gelen son para kazanma yolu ise köylere yağma yapmak ve kervanları soymak. Eğer taraflarla aranızın kötüleşmesi konusunda probleminiz yok ise kervanları ve köyleri yağmalayarak elde ettiğiniz malları satarak güzel gelirler elde edebilirsiniz.

Kendi yorumum ise oyun gayet başarılı. Hala erken erişimde ve yeni çıkmasına rağmen büyük bir başarı elde etti. Şuan ki hali bile beni tatmin ediyor ki erken erişimde olduğu için oyuna yeni şeyler daha eklenebilir. Dört gözle TaleWorlds’ün başarılarını ve yeniliklerini bekliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir