Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xiaomi, 10’uncu yılını geride bıraktı. 11 Ağustos’ta yaptığı konuşmasında 10. yılla ilgili düşüncelerini dile getiren Xiaomi CEO’su, Başkanı ve Kurucusu Lei Jun, Türkiye’de yerel oyuncu olarak büyümeyi hedeflediklerini belirtti.
10 yıl önce dünya çapında faaliyet göstermeye başlayan Xiaomi, her geçen gün arttırdığı hizmet kalitesi ve yeni ürünleriyle teknoloji dünyasının yükselen yıldızı olmaya devam ediyor. Xiaomi’Nin Türkiye’deki ve dünyadaki operasyonlarını değerlendiren Xiaomi CEO’su, Başkanı ve Kurucusu Lei Jun, 10’uncu yıla özel değerlendirmelerini aktardı.
Topluma değer katmak var oluşumuzun bir parçası
Xiaomi’nin sadece kar sağlamak için var olmadığına inandığını belirten Xiaomi CEO’su, Başkanı ve Kurucusu Lei Jun sözlerine şöyle devam etti:
Bu yıl Xiaomi’nin 10. Kuruluş yıldönümü. Geride bıraktığımız on yıla baktığımızda dünya genelindeki 19 bin çalışanımız, Mi Fanları, kullanıcılar, iş ortaklarımız ve dostlarımız olmasaydı bu başarıyı elde etmemiz mümkün değildi. Topluma değer katmayı var oluşumuzun bir parçası olarak gördük. Bu yenilikçi teknolojiyle dünyadaki herkesin daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamak için durmaksızın hakkaniyetli fiyatlarla harika ürünler inşa etmek en temel misyonumuz oldu. Yerel pazarlarda, felsefemize inanan yerel ortaklarla güçlü iş birlikleri gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam edeceğiz.
Türkiye’de sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz
Çin’deki başarısını kanıtlamasının ardından, 6 yıl önce dünyaya açılan Xiaomi, uluslararası pazar araştırma şirketi Canalys’e göre Haziran 2020 itibariyle faaliyet gösterdiği toplamda 90 küresel pazarın neredeyse yarısından fazlasına tekabül eden 50 pazarda en çok satış yapan ilk beş şirket arasında yer almayı başardı. Türkiye’de sürdürülebilir büyümeyi düşünme şeklimiz de yerel oyuncu olmaktır. Yerel bir oyuncu gibi düşünüp, yerel kurallara uyarak yerel bir oyuncu gibi uzun vadeli yatırım yapmayı hedefliyoruz. Canalys 2020 ikinci çeyrek finansal raporuna göre, Türkiye’de son 1 yıllık süreçte pazar payımızı %20 artırırken, 2019 ikinci çeyreğine göre de %226’lık bir büyüme sağladık. Xiaomi olarak aynı zamanda akıllı donanım geliştirme konusunda uzmanlaşmış 200’ün üzerinde ekosistem şirketine yatırım yaparak Mart 2020 sonu rakamlarına göre akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlar hariç yaklaşık 252 milyon bağlantılı akıllı donanımla dünyanın en büyük tüketici IoT platformunu oluşturduk.
Fortune 500 Listesinde 422. sıraya yükseldi
Kuruluşunun 10’uncu yılında Fortune Global 500 Listesi’nin 422’inci sırasına yükselerek listeye ikinci yıldır üstüste girmeyi başaran Xiaomi, 2019 yılında 468’inci sıradan giriş yaptığı listede, en en genç şirket olarak yer almıştı.
Bu yıl 422’inci sıraya yükselen şirketin gelirleri bir önceki seneye göre yüzde 34,8 artarak 29 milyar 795 milyon dolara (205,84 milyar RMB) ulaşırken net kârı ise 1 milyar 453 milyon dolar (34,8 milyar RMB) olarak hesaplandı. Şirket, İnternet Hizmetleri ve Perakende kategorisinde 7’inci sıradaki yerini korumayı da başardı.