Bilim adamları yeşille örtülü bir Yeni Zelanda ormanını ziyaret ettiklerinde, komşu ağaçların köklerine yapışarak hayatta kalan ve yeni aşılanmış kök sisteminden su ve yiyecek alışverişi yapmak için bunları kullanarak hayatta kalan bir ağaç kütüğü buldular. Yaşayan ağaç kütüğü, ölü ağaçtaki bu eşsiz davranışı açıklamak için araştırma yapan bilim adamlarını şok etti.
İScience dergisinde yayınlanan yeni araştırma, etraftaki ağaçların canlı ağaç kütüğünü daha büyük kök sistemlerine erişebilmek için canlı tuttuğunu gösteriyor. Bu araştırma, bilim adamlarının orman ekosistemlerindeki süper organizmaları algılamalarını sağlayabilir.
Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden (AUT) yazar Sebastian Leuzinger, “Meslektaşım Martin Bader ve ben, Batı Auckland’da yürüyüş yaparken bu kauri ağaç kütüğüne rastladık” dedi. “Garipti çünkü ağaç gövdesi, yeşillik olmasa da yaşıyordu.”
Leuzinger ve Bader, komşu ağaçların ağaç kütüğünü ve kökleriyle birbirine bağlanan ağaçları ölçerek su kütüğünü nasıl hep beraber canlı tuttuğunu araştırdı. Ağaç kütüğü içindeki su hareketinin “diğer ağaçlardakilerle negatif bir korelasyon” oluşturduğunu buldular.
Canlı ağaç kütüğünden yapılan ölçümler köklerin, Leuzinger’e göre, birlikte aşılandığını gösteriyor. Ağaçlar, başka bir ağacın kök dokusunun, aynı genetik özelliklere sahip olmasalar bile, onlarla besin alışverişinde bulunacak kadar benzer olduğunu anladıklarında greft yapabilirler.
Leuzinger, “Bu, normal ağaçların işleyişinden, su akışının atmosferin su potansiyeli tarafından yönlendirildiği yerlerden farklı.” Dedi. “Bu durumda, güdük, ağaçların geri kalanının ne yaptığını takip etmek zorundadır, çünkü yapraklanan yapraklar eksik olduğundan, atmosferik çekimden kaçar.”
Bilim adamları daha önce aynı türdeki canlı ağaçlarda kök grefti gözlemlemişlerdir. Bununla birlikte, iki bilim adamı kauri ağaçlarının yakındaki bir ağaç kütüğünü canlı tutmasından dolayı yine de şok oldular.
Leuzinger, “Bu olay bizim ağaç fenomenaları algımızın çok üzerinde. Muhtemelen bireyler olarak ağaçlarla değil, bir süper kahramanlık olayıyla karşı karşıyayız” diyerek bu kütüğü yaşatan ağaçları kahramanlara benzetti.
Bilim adamları, ağaçların suya daha fazla erişimi olan diğer ağaçlara bağlanacağını ve kök aşılama yoluyla diğer ağaçlarla paylaşacağını açıklıyor. Bununla birlikte, kök greftinin ana dezavantajı kauri dieback gibi hastalıkları hızla yaymasıdır, dedi Leuzinger.
Araştırmacılar bu olay üzerine, yaşayan bir ağaç kütüğünün, hayatta kalma şansını artırmak için diğer ağaçlara bağlı olduğu daha fazla durum bulmayı umuyor. Daha fazla örnek, bilim adamlarının bu süreci daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.
Leuzinger, “Bu, özellikle değişen bir iklimde ve daha sık ve daha şiddetli kuraklık bölgelerinde bu yöntem hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle üzerinde daha fazla araştırma yapılmalı” dedi. “Bu, ağaçların hayatta kalmasına ve ormanların ekolojisine bakma şeklimizi değiştiriyor.” diye ekledi.