Gerçek yeni nesile hoşgeldiniz. İşte karşınızda Ratchet & Clank: Rift Apart. Oyunun geliştirici koltuğunda, Marvel’s Spider-Man ve Spider-Man: Miles Morales gibi büyük yapımlar ile dikkatleri üzerine çeken Insomniac Games bulunuyor.
Ratchet & Clank, aslında 2002 yılına dayanan büyük bir seri. Playstation 2 zamanlarında başlayan maceralar bugün Playstation 5’e kadar uzanıyor. Ratchet & Clank: Rift Apart, Playstation 5’e özel bir oyun. Oyun gerek grafik anlamında, gerek hızlı yüklenme anlamında oldukça iyi. Hatta grafik anlamında sanki kaliteli bir animasyon filminin içerisindeymişsiniz gibi hissettirmeyi başarıyor.
Oyun hikaye olarak ise, farklı boyutlara geçiş yapmayı sağlayan Boyutlandırıcı isimli bir silahın Nefarious’un eline geçmesini ve bizim bu cihazı kötülerin elinden kurtarma çabamızı konu alıyor. Konu her ne kadar basit gibi gözüksede aslında pek öyle değil. Ratchet’ın dışında başka bir Lombaks olduğunu öğreniyoruz. Clank ile yollarımız ayrılıyor. Nefarious’lar ile karşılaşıyoruz. Evet Nefarious değil Nefarious’lar. Yani kısaca hikaye basit gibi dursada detayları fazla. Ancak tabi ki şunuda belirtmeliyim. Hikayede beğenmediğim yerler de oldu.
Oyunda aşağı yukarı 20 adet silah bulunuyor. Basit bir tabancadan, buz bıçakları atan bir silaha kadar her silahın özellikleri bir birinden oldukça farklı. Bu sayede oyuncular kendi savaş stratejileri ile düşmanlarla savaşabiliyorlar. Tabi şunu da söylememizde fayda var. Oyundaki silahlara topladığınız Nadiranyumları harcayarak güçlendirmeler yapabiliyorsunuz ve bu güçlendirmelerin bazıları oldukça iyi. Yani basit bir tabanca dememiz çok doğru olmayabilir 🙂
Oyunda Spybots isimli küçük robotlar bulunuyor. 10 tane Spybots toplayarak silahçıdan özel bir silah da alabiliyorsunuz. Bu silahın ismi RYNO 8. Bu silah oyunun belkide en güçlü silahı. Tabi aklınıza boyutlandırıcı da gelebilir ama maalesef boyutlandırıcıyı biz kullanamıyoruz. Bu beni üzen kısımlardan biri oldu. Çok fazla spoiler vermeden hemen devam ediyorum.
Karakterimize farklı set kıyafetlerle güçlenmesini sağlayabiliyoruz. Setler 3 ana parçaya sahip. Eşyaların isimleri farklılık göstersede basitçe kask, zırh ve ayakkabı diyebiliriz. Bu eşyalarla hasar arttırma, belli bir düşman türünün verdiği hasarın azalması, xp kazanımı gibi farklı avantajlara sahip olabiliyorsunuz.
Oyuna grafik tarafına bakmamız gerekir ise, galiba Playstation markasının bugüne kadar çıkardığı en iyi grafikteki oyun bu. Hatta oyunun bazı yerlerinde bu kadar netliğe gerek var mıydı? Diye bile düşünebilirsiniz 🙂 Ayrıca diğer oyunlarda olduğu gibi tabi ki bu oyunda 4k çözünürlük ve ışın izleme yani Ray Tracing özelliklerine de sahip ama maalesef ışın izlemeyi 4k’da 30fps olarak sunuyor.
Oyunun görsel ayarlar menüsünde Performans Işın İzleme isimli 60fps’de ışın izleme özelliği olan bir mod da mevcut. Ancak bu ayarda ekran çözünürlüğünün daha düşük olacağı belirtilmiş. İkisi arasında görüntü farkının ne kadar olduğunu anlamak için birçok kez test ettim. Açıkçası belki de aradaki farkı hiç anlamayacaksınız bile ama ben yine de keşke 4k’da 60fps’yi sabit sunan bir mod olsaydı.
Ben oyunu en iyi grafiklerde oynamayı istediğim için oyunun büyük bir çoğunluğunu Ayrıntılı grafik modunda yani 4k’da 30fps olarak oynadım. Bu 2 modun dışında, ışın izlemeyi sevmeyen biri iseniz daha yüksek çözünürlük sunabilmek için ışın izlemeyi devre dışı bırakan bir performans modu da mevcut onu da kullanabilirsiniz. Ancak kişisel tavsiyem ışın izlemeli olarak oynayın.
Unutmadan Playstation 5’in joystick’inin Adaptive Triggers özelliğini de silahlarda farklı vuruş stilleri ile ateş etmek gibi farklı bir temada kullanmışlar. Dil seçeneği olarak da bir önceki oyun gibi Türkçe Dublaj seçeneğine sahip olmasa da bu oyunda da Türkçe altyazı seçeneği bulunuyor.
Genel olarak baktığımız zaman oynanış ve grafik anlamında, silah çeşitliliği anlamında oyun gayet iyi. Önceden benim için yeni nesil oyun hissiyatını veren en iyi oyun Spider-Man: Miles Morales’di. Ancak artık bu oyun Ratchet and Clank: Rift Apart oldu diyebilirim.