Avrupa Uzay Ajansı, insan astronotlarını içeren uzun vadeli uzay görevlerinin bir parçası olarak kullanılabilecek hazırda bekleme modülleri ve mürettebat kabinini gösteren iki konsept görüntü yayınladı. Çalışma, ESA’nın, Mars da dahil olmak üzere yakınlardaki diğer gezegenlere yapılan seyahatlerde hazırda bekletme modunun kullanımını değerlendirmekle görevlendirilen Eş Zamanlı Tasarım Tesisi’nden geliyor.
Mars gibi gezegenlere insan gezileri aylarca sürecek. Hazırda bekletme, uzun yolculukların hızlı bir şekilde gerçekleşirken, kalori gereksinimlerini azaltırken ve alanı en aza indirgemelerini sağlamanın etkili bir yolu olarak önerilmiştir.
ESA, yeni bir raporda insan hazırda bekletme modunu içeren gezilerin daha küçük uzay aracı kullanımını mümkün kılacağına dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu tür bir seyahatin bir uzay aracının genel tasarımını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi; bu, kavram için, Mars’a giden altı astronotu barındıracak şekilde tasarlanacaktı.
Konsept, insanları kış uykusuna sokmak için kişisel baklaların kullanılmasını içerir; bu aynı bölmeler, astronotların uyandığı zamanki minik “kabin“işlevi görebilir. Konsept uğruna, uzmanlar, insanların ilk önce bazı kilolarda toplanacak kadar yeme yemeyi içeren bir kış uykusu durumuna getirileceğini ve daha sonra vücuda bilinçsizken kalori ihtiyacını sağlamak için kullanılacağını varsaydılar. ESA konseptine göre, haznelerin kış uykusunda soğuduğu ve karardığı yumuşak bir kabuğa sahip olacaktı. Bu durumda, kış uykusu yönteminin, insanlara kaslarını ve kemik kütlelerini tutmalarını sağlayacağı ve kış uykusu bitiminden sonra iyileşme için 21 gün verileceği varsayımı olacaktır. Yapay zeka da dahil olmak üzere, insanlar uyurken uzay gemisini çalışır durumda tutmak için çeşitli sistemler kullanılacak. Hazırda bekletme modülünün kendisi, insanları uzay radyasyonundan korumanıza yardımcı olur.