NASA OSIRIS-REx uzay aracı Bennu olarak bilinen asteroide geldikten kısa bir süre sonra, gizemli bir şey keşfetti. Asteroit aktiftir ve partikülleri uzaya sürekli olarak boşaltır. NASA asteroitten örnekler toplamak istiyor, ancak Bennu’nun neden sürekli olarak parçacıkları uzaya boşalttığını bulmak istiyor.
OSIRIS-REx ekibi, ilk önce uzay aracı navigasyon kameraları tarafından 6 Ocak’ta çekilen ve yörüngeye girdikten bir hafta sonra çekilen görüntülerde partikül ejeksiyon olayını gözlemledi. Takım ilk başta parçacıkların asteroitin arkasında yıldızlar olduğunu düşünüyordu. Daha yakından bakıldığında asteroit malzemeyi yüzeyinden çıkardığını gösterdi.
Ekip, fırlatma işleminin uzay aracı için bir tehdit oluşturmadığından emin olmak için zaman harcadı ve ardından etkinliği tamamen belgelemek için özel gözlemler başlattı. Araştırmanın arkasındaki ekip, son birkaç aydır gizemi araştırdığını ve asteroitlerin nasıl davrandıklarına dair bilgiyi genişletmenin iyi bir fırsat olduğunu belirtti.
Takımın gözlemlediği en büyük üç partikül emisyon olayı 6 Ocak, 18 Ocak ve 11 Şubat tarihlerinde oldu. Bu olaylar asteroit yüzeyindeki farklı yerlerden kaynaklandı ve üç etkinliğin tümü de öğleden sonra asteroit yüzeyinde gerçekleşti. . Ekip ayrıca, yüzeyden çıkarıldıktan sonra, partiküllerin kısaca Bennu yörüngesinde bulunduğunu ve yüzeyine geri düştüğünü veya Bennu’dan uzaya kaçtığını buldu.
Parçacıklar, saniyede 10 feet hızla ilerlemiş ve dört inç boyutuna kadar bir inçten daha küçüktü. Bunların yaklaşık 200’ü, 6 Ocak’ta gerçekleşen en büyük etkinlik sırasında çıkarıldı. Sebeplere gelince, meteoroid etkileri, termal stres kırılması ve serbest su buharı olmak üzere üç olasılık var. Ekip, oyunda birden fazla mekanizma olabileceğini söylüyor. Çalışma devam edecek ve 2020 yazına kadar örneklerin toplanması için 2020 yazına ait örnek toplama yapılmıştır.