Gökbilimciler, evrenin beklenenden daha hızlı genişlediğini söylüyor

Gökbilimciler, evrenin beklenenden daha hızlı genişlediğini belirlemek için NASA Hubble Uzay Teleskobu’nu kullandılar. Ekip, yerçekimi merceği kullanarak Hubble sabiti adı verilen genişleme oranını ölçtü. Bu, önceki genişleme ölçüm yöntemlerinden tamamen bağımsız yeni bir tekniktir.

Çalışma, GRAvItational Lenslerin Ksmolojik İlavesi için H0LiCOW COSMOGRAIL adı verilen bir grup tarafından yürütülmüştür. Ekip, yerçekimi lenslerini izlemek için EPFL astrofizikçileri tarafından başlatılan büyük bir uluslararası projedir. Bu, yerçekimi mercekleme yöntemini kullanan en hassas ölçümdür.

Bu yöntemde, bir ön plan galaksisinin yerçekimi, arka plan nesnelerinden ışığı güçlendiren ve deforme eden dev bir büyüteç merceği gibi davranır. Ölçüm sonuçları yerel evrende beklenenden daha hızlı bir genişleme oranı olduğunu düşündürmektedir. Ekip, Hubble sabit değerini megaparkans başına saniyede 73 kilometre olarak% 2,4 belirsizlikle hesapladı.

Ölçüm, Dünya’dan bir galaksi olduğu her 3,3 milyon ışıkyılı için, evrenin genişlemesi nedeniyle saniyede 73 kilometre daha hızlı hareket ettiği anlamına geliyor. Yeni değer, Planck uydusu tarafından yapılan gözlemlere dayanan önceki 67 sayıdan farklıdır.

NASA ayrıca Hubble’ı ve mercekleme tekniğini kullanarak karanlık maddeye yeni bir bakış kazandı. Ekip, soğuk karanlık madde modeli için “çok zorlayıcı” bir gözlem testi yaptığını ve “uçan renklerle” geçtiğini söylüyor. Ekip, karanlık madde kümelerinin çarpık her quasar görüntüsünün görünür parlaklığını ve konumunu değiştirdiğini buldu. Ekip, 30 yıllık gözlemlerden sonra Hubble’ın hala temel fizikle ilgili güncel görüşlere izin vermesinin şaşırtıcı olduğunu söylüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir