Bilim insanları köpek balıklarına benzeyen dinazoru araştırıyorlar

Bilim adamları, Madagaskar bölgesinde yaklaşık 70 milyon yıl önce yaşayan bir tür et yiyen dinozor araştırıyorlar. Dinozorun adı Majungasaurus ve araştırma ekibinin bulduğu şey, yaratığın dişlerini diğer etçil dinozorlardan iki ila 13 kat daha hızlı değiştirdiği.

Majungasaurus, birkaç ayda bir her sokette yeni bir diş oluşturuyordu. Bilim adamları, dişlerin hızlı bir şekilde değiştirilmesinin, dinozorun hızla dişlerini aşağıya çektiğini söylüyor. Yaratığın kemikleri kemirdiğine inanıyorlar. Kemiren hareketinin kanıtı, Majungasaurus’un avı olacak hayvanlardan alınan çeşitli kemikler üzerindeki dişlerinin aralıklarına ve boyutlarına uyan çizikler ve oyuklar şeklinde bulundu. Dişlerin hızla değiştirilmesi modern hayvanlarda duyulmamış değildir ve günümüzde bazı hayvanlar hala kemikleri kemirmekte, kemirgenler kemik çürüyen bir örnek teşkil etmektedir.

Hızlı diş değiştirme, Majungasaurus’u köpekbalıkları ve büyük otçul dinozorlarla aynı ligde tutuyor. Majungasaurus’ta yapılan son çalışma, Allosaurus ve Ceratosaurus dahil olmak üzere iki ek yırtıcı dinozor türüne de bakıyor. Ekip, içlerindeki mikroskobik büyüme çizgilerini incelemek için izole edilmiş fosil dişlerden oluşan bir koleksiyon kullandı.

Ekip, yılda bir kez yatırılmak yerine, bu büyüme halkalarının ağaç büyüme halkalarına benzer olduğunu söyledi, günlük olarak yatırıldığını buldu. Ekip ayrıca, diş değiştirme oranlarını tahmin etmek için kemiklerin içinde büyüyen kesilmemiş dişleri görselleştirmek için sağlam çenelerde CT taramalarını kullandı. Ekip, gelecekteki araştırmaların çalışmalarını, dinozorlardaki diş değiştirme oranını tahribatsız diş örneklemesi yapmadan tahmin etmek için kullanabileceğini söylüyor. Bilim adamları, projelerinin diğer türler hakkında daha fazla araştırma yapmasını umuyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir