Geçtiğimiz 10 yılda inanılmaz bir değer artışı yaşayan ve şu an itibari ile en popüler kripto para birimi olan Bitcoin’in karbon ayak izi hesaplandı.
Her ne kadar sanal bir para birimi de olsa, Bitcoin çok güçlü sistemlerin karışık matematik algoritmalarını çözmesi üzerine işleyen bir sistem. Bu nedenle kullanılan sistemlerin güç tüketimleri normal bir bilgisayar sisteminin çok çok üzerinde. Bitcoin madenciliğinin çevremizdeki doğal sürece etkisini merak eden araştırmacılar bir süredir bu sanal paranın karbon ayakizini araştırıyorlardı. Sonunda verilere ulaştılar.
MIT ve Münih Teknik Üniversitesinden araştırmacıların yürüttüğü projede sürecin en baştan en sonuna kadar maliyeti, sanal paraya duyulan arz, paranın yükseliş dönemi içerisindeki değer dalgalanmaları dahil her şeyi hesaba katarak hesaplanan verilere göre Bitcoin üretimi için yıllık olarak 49TWh enerji harcandığını buldular. Bu salınımın %68’i Asya , %17’si Avrupa ve %15’i de Kuzey Amerika bölgesinde harcanıyor.
Bitcoin’in 1 yıllık karbon ayak izi ise 22 ile 22,9 Megaton ile Hamburg,Viyana ve Los Angeles gibi şehirlerin 1 yıllık karbon ayak izlerine eşit olarak hesaplandı. Uzmanlar bu verilerin doğal yaşam dengesine zıtlık yaratacağı için Bitcoin madenciliğinin kısıtlanması gerektiğini düşünüyorlar