Sıcak bir şekilde beklenen iklim değişikliği raporu, Paris Anlaşmasının gerçekleştirilmesini hedefliyorsa mevcut sera gazı emisyonlarını azaltma vaadi vermesinin önemsiz olduğuna dikkat çekerek, yükselen küresel sıcaklığa ilişkin kaygısız bir uyarı yayınladı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Emisyon Açığı Raporu, dünyanın iklim değişikliği ile mücadele etmek için neler yapması gerektiği ile gerçekte neler yapıldığı arasındaki eşitsizliği ölçer.
Daha belirgin olarak, bu boşluk, mevcut emisyonlar, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin taahhüt ettiği emisyonlarda öngörülen düşüş ile dünyanın düşmesi gereken gerçek emisyon seviyeleri arasındaki farktır. Paris Anlaşması uyarınca bu amaç, 2030 yılına kadar sadece 1,5 derece Santigratlık bir yükselişdir.
buna rağmen, bunu başarmak için hiçbir yere yakın değiliz. Nitekim, UNEP raporu, ülkeler tarafından yapılan mevcut koşulsuz taahhütlerde, aslında 3.2 derecelik bir sıcaklık artışına yöneldiğimize karar verdi. 2020 anahtar dönüm noktası olmalı, bilim adamları ısrar ediyor. UNEP, “2020’nin eşiğinde, şimdi 2020’den 2030’a kadar her yıl emisyonları yüzde 7,6 azaltmamız gerekiyor” dedi. “Bunu yapmazsak, küresel ısınmayı 1.5 C dereceyle sınırlandırmak için tarihin kapanış anını kaçıracağız. Mevcut durumumuzun ötesinde hiçbir şey yapmazsak, iklim değişikliğini durdurmak için yetersiz taahhütler varsa, sıcaklıkların önceden 3,2 C derecenin üzerine çıkması beklenebilir.”
G20 ülkeleri iklim değişikliğinden orantısız şekilde sorumludur
Tüm ülkelerin emisyonları eşit yaratılmıyor. UNEP’in raporuna göre, G20 ülkeleri tüm emisyonların yüzde 78’inden toplu olarak sorumlu. Ancak, bu üyelerin sadece beşi aslında uzun vadeli sıfır emisyon hedeflerine karar verdiler. Bu beş kişiden sadece ikisi, durumun talep ettiği emisyonların düşmesini ele almak için yasalar çıkardı.
Çin, ABD, AB 28 ve Hindistan, sera gazı salımlarının ilk 4’üdür ve toplam on yılda toplam emisyonların yüzde 55’inden fazlasını toplu olarak sorumludur. ABD Başkanı Trump, Kasım 2019’un başlarında ABD’yi Paris Anlaşması’ndan geri çekmeye başladı.
Riskler gerçek
BM Genel Sekreteri António Guterres raporun bulgularına göre, “Bilimi dinlemek için daha önemli bir zaman olmamıştı” dedi. “Bu uyarılara kulak vermemek ve emisyonları tersine çevirmek için sert adımlar atmamak, ölümcül ve yıkıcı ısı dalgalarına, fırtınalara ve kirliliğe tanık olmaya devam edeceğimiz anlamına geliyor.”
Bilim adamları, Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkıların veya NDC’lerin hırslarında yükseltilmesi gerektiğine karar verdiler. Her ülkenin Paris Anlaşması uyarınca taahhüt ettiği hedeflere uyması gerekmekte. UNEP, “Paris hedeflerine ulaşmayı mümkün kılmak için çözümler var” diyor ve “yeterince hızlı veya yeterince büyük bir oranda konuşlandırılmıyorlar” dedi.
Küçük bir zorluk değil. 2030’da 1.5 derece C hedefine ulaşmak için, NDC’lerin hedeflerinde en az beş kat artış gerekiyor: 2020’den 2030’a kadar yılda emisyonlarda yüzde 7.6’lık bir düşüş gerekiyor.