Her gün birden fazla çevrimiçi hizmet kullanıyoruz ve hepsi için aynı şifreyi kullanmak korkunç bir fikir. Birisi bir platform için şifrenizi ele geçirirse, birden fazla platformdaki hesaplarınızın her birine erişebilir. Çevrimiçi hesaplarınızın her biri için benzersiz, güçlü ve karmaşık bir şifre kullanırsanız da hepsini hatırlamayabilirsiniz. Parola yöneticilerinin hayatı kolaylaştırmak için geldikleri yer burasıdır.
Bazı insanlar kolayca hatırlamak için “şifre” ve “123456” gibi saçma basit şifreler kullanır. Bu kişiler hesaplarına olacak bir saldırıya karşın çok savunmasızlardır. Güvenli bir şifre yöneticisi kullanmak, çevrimiçi hayatınızı kolaylaştırmak için en iyi yoldur. Parola yöneticileri sizin için güçlü şifreler oluşturur ve giriş bilgilerini gerektiren bir siteyi ziyaret ettiğinizde otomatik olarak ekler.
Her bir çevrimiçi hesabınıza karmaşık ve farklı bir şifre verir. Tek yapmanız gereken, şifre yöneticisi uygulamasına erişmek için ana şifreyi hatırlamak. Elbette, bilgisayar korsanlarının ana şifrenize erişme, tüm şifrelerinizi ve hesaplarınızı riske atma riski de yok değildir.
Bu yüzden çoğu şifre yöneticisi şifre kasanıza erişebilmenizi sağlamak için çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanır, çünkü hem ana şifreyi hem de bir kimlik doğrulama kodunu girmeniz gerekir. Kod yalnızca tanınan cihazlarınızda görünecektir. Bunlar 2019’un en iyi şifre yöneticileri:
1- KeePass Password Safe
KeePass, açık kaynaklı bir şifre yöneticisidir ve herkesin olası güvenlik açıklarını aramak için kendi koduna bakabilmesine izin verir. Açık kaynaklı yaklaşımı, güvenlik sorunlarının hızlı bir şekilde tanımlanıp düzeltilebileceği anlamına gelir. Web siteleri için olduğu kadar uygulamalar için de şifreleri saklayabilirsiniz ve neredeyse her işletim sisteminde kullanılabilir. Aynı zamanda çoklu kullanıcı desteği sunar. Form doldurma özelliğinin olmayışı gibi bazı sınırlamaları vardır. Arabirimi de bu listedeki diğerleri kadar iyi değil.
2- Password Boss
Password Boss mükemmel bir parola yöneticisidir ancak henüz Mac’te kullanılabilir durumda değil. Android ve Windows kullanılabilir. Kullanıcılar şifreleri Chrome, Edge tarayıcı, Opera ve Firefox’tan ve ayrıca LastPass, Dashlane ve 1Password gibi diğer şifre yönetim araçlarından kolayca alabilirler. Ancak uygulama yılda 30 dolar gibi bir fiyat etiketine sahip.
3- LogMeOnce
LogMeOnce, kullanıcıların mevcut birçok seçenekten biri olan bir fotoğrafla giriş yapmalarını sağlar. Profesyonel sürümü yıllık 12 Dolar, Ultimate sürümü ise yıllık 39 Dolardır. Premium versiyonun kullanımı ücretsizdir. Android, Windows, iOS ve macOS dahil olmak üzere tüm büyük platformlarda kullanılabilir. Kullanıcılara verilerini yerel olarak mı yoksa bulutta mı depolamak istediklerini seçme seçeneği sunar.
4- Sticky Password
Sticky Password Android, iOS, Windows ve Mac’te mevcuttur. Araç iki sürüm halinde sunulur – ücretsiz ve premium. Premium versiyon yıllık 30 dolardır. Kullanıcılar ayrıca ömür boyu lisansı 150 dolar‘a satın almayı da seçebilirler. Ömür boyu lisans sunan birkaç parola yöneticisinden biridir. Aracın hem ücretsiz hem de premium sürümleri, yeni bir çevrimiçi hesaba kaydolurken güçlü giriş bilgileri oluşturur. Akıllı telefonlarda parmak izi kimlik doğrulamasını destekler ve Chrome, Opera ve Firefox için tarayıcı uzantıları sunar.
5- EnPass
EnPass, piyasada bulunan en güvenli ve güvenilir şifre yöneticilerinden biridir. İOS, Android, Windows, Mac, Chromebook, Linux ve hatta BlackBerry dahil hemen hemen her büyük platformda çalışır. EnPass ücretsiz deneme sürümü sunar, ancak tüm özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız, bir kerelik 10 dolar gibi bir ücret vermelisiniz. Verilerinizi bulut yerine yerel olarak depolar ve bilgisayar korsanlığı riskini azaltır. Ayrıca şifre yöneticisinin bir USB bellek sürümü de var.
6- Roboform
Roboform, Android, iOS, Windows, Mac, Chromebook ve Linux da dahil olmak üzere hemen hemen her işletim sisteminde kullanılabilir. Ücretsiz sürüm, istediğiniz kadar şifre saklamanıza izin verir. Premium versiyonun maliyeti yılda 20 dolar, üç yıl için 50 dolar ve beş yıl için 75 dolar. Parolalarınızı otomatik olarak tüm cihazlarınızda senkronize eder. Roboform’un şifre oluşturma aracı ayrıca etkileyici ve belirli şifre gereksinimleri olan web siteleri için şifre üretiyor.
7- Dashlane
Dashlane oldukça gelişmiş ve güvenli bir şifre yöneticisidir. Kullanımı oldukça kolaydır ve hemen hemen her işletim sisteminde ve web tarayıcısında kullanılabilir. Dashlane ayrıca kullanıcıların notları saklamasına izin verir. Yıllık 40 Dolar olan Dashlane Premium sürümü, sınırsız senkronizasyon ve paylaşım sunar. Ücretsiz sürüm, çoğu kullanıcı için yeterli olup, bir parola saklama kasası, otomatik doldurma ve dijital cüzdan özellikleri sunar. Dashlane, gelecekte parola gereksinimini ortadan kaldırmayı amaçlayan Proje Ayna üzerinde çalışıyor. Ayrıca, kullanıcıların tarayıcılardan ve diğer şifre yöneticilerinden şifre almalarını sağlar.
8- Keeper
Keeper bireyler, aileler ve işletmeler için şifre çözümleri sunar. Her büyük işletim sisteminde ve tarayıcıda kullanılabilir. Hacker’ların Keeper kasanıza erişmesini önlemek için iki faktörlü kimlik doğrulaması kullanır. Keeper, bir şeylerin ters gittiğini anlarsa, bilgileri silinen kullanıcıların kayıtlarının önceki sürümlerini geri yüklemelerine olanak tanır. Ayrıca, beş kişiye kadar şifrelerinize acil erişim sağlar. Keeper’ın ücretsiz deneme sürümü ve yıllık 25.5 dolar olan premium sürümü de mevcuttur.
9- 1Password
1Password, dünyanın en popüler şifre yöneticilerinden biridir. Kullandığınız bir web sitesi (Facebook gibi) veri ihlalinde bulunduğunda sizi uyaran “Watchover” özelliğine sahiptir. Kullanımı kolay bir arayüze ve mükemmel bir şifre oluşturucuya sahiptir. Yalnızca kullanıcı adlarını ve şifreleri değil, kredi kartı bilgilerini, ağ şifrelerini ve yapışkan notları da kaydedebilirsiniz. 1Password ayrıca, Google Authenticator gibi uygulamalara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak bir doğrulama uygulaması olarak da kullanılır. 1Password sağladığı tüm bu hizmetlerin karşılığında aylık 35 dolar ücret talep ediyor.
10- LastPass
LastPass, piyasadaki en iyi şifre yöneticisidir. Premium versiyonu yıllık 24 dolar’dır, ancak sınırlı özelliklere sahip ücretsiz bir sürüm de vardır. Ne yazık ki, yerel bir database sunmuyor, bu da giriş bilgilerinizi buluta kaydetmeniz gerektiği anlamına geliyor. Tüm büyük platformlarda ve web tarayıcılarında kullanılabilir. Parolaları LastPass’a içe aktardığınızda, hesaplarınızdan birinin yinelenen parolaları veya zayıf parolaları olup olmadığını öğrenmek için bunları analiz eder. Ayrıca kullanımı inanılmaz derecede kolaydır.