Habitable Exoplanet Observatory veya HabEx adlı yeni bir uzay görevi, yaşanabilir Dünya benzeri gezegen dışı gezegenleri aramak için yeni bir uzay teleskopu kullanmak istiyor. Misyon, Hubble’ınkinden daha büyük bir aynaya sahip bir teleskop kullanacak ve ışığı hedef yıldızlardan gelen ışığı engellemek için harici bir yıldız gölgesini kullanmak için origami tekniklerini kullanacaktı.
Işığı engellemek, teleskopun yıldızın etrafında potansiyel olarak yaşanabilir dış gezegenleri aramasını sağlayacaktır. HabEx misyonunun amacı, yaşamı destekleyebilen Dünya’ya benzer bir gezegen aramaktır. Bilim adamları, Güneş Sistemimiz dışında birkaç gezegen tanımlasak da, hiçbirinin habitat için gerekli unsurlara sahip olduğu kesin olarak gösterilmedi.
HabEx, Dünya’ya benzer gezegenleri aramak için bir sonraki mantıklı adım olarak görülür. HabEx’in 4m genişliğinde bir aynası olurdu, Hubble uzay teleskopundaki ayna sadece 2.4m genişliğindedir. Yıldız gölgesi görevin temel bir bileşenidir, çünkü dış gezegenler genellikle yakındaki yıldızlardan daha parlak ışıkla boğulur.
Yıldız rengi, katlanmış origami benzeri bir dar spirale girebilen 52m çiçek şeklinde bir disktir. Yörüngeye girdiğinde, yıldız gölgesi açılır ve yıldızlardan gelen ışığı engellemek için teleskoptan yaklaşık 77.000 km uçar. Misyon ayrıca güneş sisteminin dışındaki gezegenleri karakterize etmek ve bunların görüntülerini kaydetmek için bir koronagraf da dahil olmak üzere ek enstrümanlara sahip olacaktı.
HabEx, NASA tarafından önerilen dört görev konseptinden biridir. Federal Decadal Survey, 2021 yılına kadar hangi projenin finansman alacağı konusunda tavsiyede bulunmayı amaçlıyor. HabEx seçilirse, 2030’larda başlayacak ve 10 yıl içinde 7 milyar dolara mal olacak.