Horizon Forbidden West incelemesi

Bildiğiniz gibi Horizon Zero Dawn gerek görselleri ile gerek mekanikleri ile 2017 yılına damga vuran bir oyun olmuştu. Playstation 4’ün en iyi oyunlarından biri olan Horizon Zero Dawn’ın devam oyunu bu sefer hem Playstation 4 hemde Playstation 5 platformu için çıkış yaptı.

Yeni oyunun ismi Horizon Forbidden West. Bu oyuna başlamadan önce ilk oyunu tekrar bitirdim. Ancak tabi sizin bunu yapanız şart değil. Yeni oyundan başlayarakta önceki hikayenin ana mantığını anlayabilirsiniz. Forbidden West, ilk oyunun 6 ay sonrasında batı topraklarında geçiyor. Horizon Zero Dawn’da iyiler büyük bir zafer kazanmıştı.

En azından kazandıklarını düşünüyorlardı. Ancak şuanda Dünyada bir tuhaflık var. Kırmızı renkli çalılar Dünya’yı sarmış. Kendilerine temas eden her şeye zarar veriyor ve canlıları yok ediyordu. Üstelik sorunlar bununla da bitmiyordu. Ana karakterimiz Aloy birde bu olayın dışında kendisini bir savaşın ortasında da buluyor. Aloy, bu oyunda eski dostları ile karşılaşıyor ve daha önemlisi yasak topraklara giriş yapıyor.

Oyuna harita tasarımı olarak baktığımızda karlı dağlarından çöllere, ormanlara kadar birçok farklı araziyi içinde barındırıyor. Ayrıca bu oyunla beraber eklenen su altı bölümleride oyuna yeni bir hava katmış. Forbidden West’in haritası genel olarak dolu. Birçok yerde farklı görevler, farklı dinamikler barındırıyor. Vuruş dinamikleri, animasyonlar geliştirilmiş.

Menü tasarımları tarafında da geliştirmeler yapılmış. Yani genel olarak ilk oyunun üstüne çok yenilik getirilmiş. Üstelik grafikler gerçekten çok iyi bir seviyede. Guerilla Games 2017 yılında çıkardığı Horizon Zero Dawn’ın grafikleri ile bizi mutlu etmeyi başarmıştı. 2022 yılında ise grafikleri başka bir seviyeye çıkarmış. Eski oyunda olduğu gibi yine yay, sapan gibi farklı silahlar ve yine elektrik, buz gibi farklı ek özellikler mevcut.

İlk oyunu oynayanların alışık olduğu gibi yine silahları geliştirerek daha da güçlenmelerini sağlayabiliyorsunuz. Taktiksel tarafta ise iyileştirmeler mevcut. Bunlara verilebilecek belkide en iyi örneklerden biri, artık Aloy bir robotu taradığında parçalarına tek tek bakabiliyor. Buda size farklı robotlara karşı farklı stratejiler geliştirmenizi olanak sağlıyor.

Diğer oyundan hatırlayabileceğiniz gibi bu oyunda da bir yetenek ağacı sistemi mevcut. Yetenk ağacı savaşçı, tuzakçı, avcı, kurtulan, casus ve makinelerin efendisi olmak üzere 6 farklı bölüm olarak ayrılmış. İstediğiniz gibi geliştirmeler yapabiliyorsunuz. Oyunda yine craft sistemi için farklı bitkiler veya tilki, tavşan, hindi gibi hayvanları lootlayabiliyorsunuz.

Loot sisteminin menü tasarımı ile alakalı ufak bir eleştirme yapmak gerekir ise, loot toplarken açılan menü her ne kadar modern gözüksede eski oyundaki menüye göre toplanan eşyanın ne olduğu daha zor anlaşılıyor.

Oyun Playstation 5’de 4K çözünürlükte 30FPS, 1800p’de ise 60FPS oynanabiliyor. Grafikler, mekanikler, oynanış gibi temel noktalarda ilk oyuna göre seviye atlayan oyun aynı zamanda Haptic Feedback ve Adaptive Trigger gibi PlayStation 5’in özelliklerini de kullanıyor. Merak edenler için şunuda ekleyelim.

Oyun Guerilla Games’in kendi oyun motoru olan Decima oyun motorunda geliştirilmiş. Bu motor HDR ve 4K gibi teknolojileri içinde barındıran ve PlayStation 4, PlayStation 5 ve Microsoft Windows platformuna geliştirme yapmaya izin veren bir oyun motoru. Horizon Forbidden West’ten önce Death Stranding’de de bu oyun motoru kullanılmıştı. Yani kısaca Guerilla Games, Horizon Forbidden West’in grafikleri ile kendi oyun motorlarının çok iyi bir reklamını yapmış gibi gözüküyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir