Beyaz bir cüce yıldızı yörüngeye giren gaz devi gezegenin ilk kanıtı ESO Çok Büyük Teleskopu (VLT) kullanan bilim adamları tarafından bulundu. Gaz devi, bir zamanlar Güneş’imize çok benzeyen bir yıldızın kalıntıları olduğu biliniyor. Bilim adamları, bu güneş sisteminin, uzak gelecekte kendimize nasıl görünebileceğini ima ettiğini söylüyor.
Ekip, gaz devinin yıldızı yakın mesafeden yuvarladığını ve yakın yörüngenin gezegenin atmosferinin yıldızın etrafında bir gaz diski oluşturmak üzere soyulmasına neden olduğunu söylüyor. Araştırmacı Boris Gänsicke’ye göre güneş sisteminin keşfi tesadüfen oldu. Ekip, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması tarafından gözlemlenen ve diğerlerine benzemeyen bir tane olan yaklaşık 7.000 beyaz cüce yıldızını denetliyordu.
Ekip başlangıçta bu güneş sistemindeki ve beyaz cücelerin etrafındaki farkın yörüngedeki gezegen kalıntılarından kaynaklanabileceğini belirtti. Söz konusu beyaz cüce yıldızı WDJ0914 + 1914 olarak adlandırılıyor. ESO VLT’deki X-shooter aletini kullanarak ekip, yıldızdan gelmek yerine beyaz cüceye dönen bir gaz diskinde hidrojen, oksijen ve kükürt varlığını doğrulayan izleme gözlemleri yaptı.
Ekip, bu tür bir disk yapmanın tek yolunun dev bir gezegenin buharlaşmasından kaynaklandığını anlamanın birkaç hafta sürdüğünü söylüyor. Ekip, tespit edilen hidrojen, oksijen ve kükürt miktarlarının, Neptün ve Uranüs gibi buz gibi derin gezegenlerin atmosferik katmanlarında bulunanlara benzer olduğunu söyledi. Ekip, eğer bu gezegenler sıcak bir beyaz cüce yıldızına yaklaşıyorlarsa, yıldızın aşırı ultraviyole ışınımının dış katmanlarını keseceğini ve bu gazın bir kısmının beyaz cüce yıldızına yapışan bir diske dönüşeceğini söylüyor.