IPv4 ve IPv6 nedir? Temel farkları neler?

Öncelikle IP Nedir?

İnternet Protokolü adresi IP adresi olarak da bilinir. İletişim için IP’yi kullanan bir bilgisayar ağına bağlı her cihaza atanan sayısal bir etikettir.

IP adresi, belirli bir ağdaki belirli bir makine için tanımlayıcı olarak işlev görür. IP adresi ayrıca IP numarası ve internet adresi olarak da adlandırılır. IP adresi, adresleme ve paket şemasının teknik formatını belirtir. Çoğu ağ IP’yi bir TCP (İletim Kontrol Protokolü) ile birleştirir. Aynı zamanda bir hedef ve bir kaynak arasında sanal bir bağlantı geliştirilmesine izin verir.

network ile ilgili görsel sonucu

IPv4 Nedir?

IPv4, IP’nin ilk sürümüdür. 1983 yılında ARPANET‘te üretime başlandı. Bugün en yaygın kullanılan IP versiyonudur. Bir adresleme sistemi kullanarak ağdaki cihazları tanımlamak için kullanılır.

IPv4, 4 milyardan fazla adres olan 2 ^ 32 adresin depolanmasına izin veren 32 bit bir adres şeması kullanır. Bugüne kadar, birincil İnternet Protokolü olarak kabul edilir ve İnternet trafiğinin% 94’ünü taşır.

Örnek IPv4 adres 1.160.10.240

IPv6 Nedir?

İnternet Protokolünün en yeni sürümüdür. Internet Engineer Taskforce tarafından 1994 yılının başlarında başlatıldı. Bu süitin tasarım ve geliştirmesine şimdi IPv6 adı verildi.

Bu yeni IP adresi sürümü, daha fazla Internet adresine olan ihtiyacı karşılamak için kullanılmakta. IPv4 ile ilgili sorunları çözmek amaçlanmıştır. 128 bit adres alanıyla 340 undesilyon benzersiz adres alanına izin verir. IPv6 ayrıca IPng (İnternet Protokolü yeni nesil) olarak da adlandırılır.

Örnek IPv6 adres 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

network ile ilgili görsel sonucu

 

IPv4’ün Özellikleri

  • Bağlantısız Protokol
  • Çeşitlendirilmiş cihazlar üzerinden basit bir sanal iletişim katmanı oluşturmaya izin verir
  • Daha az hafıza gerektirir ve adresleri hatırlama kolaylığı sağlar
  • Zaten milyonlarca cihaz tarafından desteklenen protokol durumunda
  • Video kütüphaneleri ve konferansları sunar

 

IPv6’nın Özellikleri

  • Hiyerarşik adresleme ve yönlendirme altyapısı
  • Durum bilgisi ve durumsuz yapılandırma
  • Hizmet kalitesi için destek (QoS)
  • Komşu düğüm etkileşimi için ideal bir protokol

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir