Princeton araştırmacıları 2 milyon yıllık buz çekirdeklerini analiz etti

Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar, insanların erken ataları Dünya’yı dolaştığında, antik iklimin ilk doğrudan gözlemini yapan Antarktika’daki buz çekirdeklerini çıkardılar. Buz çekirdeklerinde sıkışan gaz kabarcıklarından tarih öncesi atmosferik koşulların ve sıcaklıkların anlık görüntüleri verilir. Ekip, eski buz çekirdeklerini Antarktika’daki Allan Tepeleri’nde topladı.

Ekip, mevcut buzul döngüsünün nasıl ortaya çıktığı hakkında uzun süredir devam eden soruları cevaplamak için buz merkezlerindeki verileri kullandı. Ekip, 1.2 milyon yıl öncesine kadar, Dünya’nın buz çağlarının ortalama olarak her 40.000 yılda bir gelen ve giden daha ince ve daha küçük buzullardan oluştuğunu söylüyor.

Orta-Pleistosen Geçişinden sonra mevcut dünya, 100.000 yıllık daha soğuk ve daha uzun buzul döngüleri ile karakterize edildi. Bunlar 40k ve 100k dünyası olarak bilinir. Bazı teoriler, mevcut 100k dünyasının atmosferik karbondioksitteki uzun süreli düşüş nedeniyle ortaya çıktığını düşünüyor. Araştırmacılar, ortalama karbondioksit gösteren örneklerin 40k ve 100k dünyalarında nispeten sabit kaldığını belirledi. Araştırmacılar, karbondioksideki düşüşün 100k dünyaya yol açmamış olabileceğini söylerken, karbondioksit ve küresel sıcaklık arasında bir ilişki olduğunu söylüyorlar. Ekip, daha düşük buzul sıcaklıklarından daha sıcak buzul sıcaklıklarına geçiş için karbondioksit değişimlerinin gerekli olduğunu söylüyor.

Bugün atmosferdeki karbondioksit 400 ppm’in üzerinde, 40k dünya seviyesinden yaklaşık 100 ppm daha yüksek. Ekip, 2 milyon yılda görülmeyen karbondioksit seviyelerini gördüğümüzü belirtti. Bilim dünyasına göre, bugün dünyamızın bir analojisini görmek için, onu bulmak için 2 milyon yıl önce ötesine bakmalıyız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir