Saatte 3,7 milyon mil hızla giden yıldız

Bilim adamları, galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delik tarafından Samanyolu galaksisinden atılan bir yıldız keşfettiler. Yıldız, inanılmaz bir hıza ulaşabilmek için yeterince uzun kara delik etrafında çırpındı. Bilim insanlarına göre, S5-HVS1 adlı yıldız, Avustralya’daki Coonabarabran yakınındaki 3.9 metrelik Anglo-Avustralya Teleskopu kullanılarak, Grus takımyıldızında tespit edildi.

ESA Gaia uydusu tarafından yapılan diğer gözlemler, yıldızın galaksideki yıldızların çoğundan on kat daha hızlı hareket ettiğini ve Samanyolu’ndan çıkacağını gösterdi. Bilim insanlarına göre, yıldız saatte yaklaşık 3,7 milyon mil hızla ilerliyor. Bilim adamı Douglas Boubert, yıldızın hızının o kadar yüksek olduğunu söylüyor; kaçınılmaz olarak galaksiden ayrılacak ve bir daha geri dönmeyecek. Bu türün ilk yıldızı sadece yirmi yıl önce keşfedildi ve şimdiye kadar sadece birkaç örnek biliniyor. Yıldızlar “yüksek hızlı yıldızlar” olarak bilinir ve galaksiden kaçabilmelerinin tek yolu, süper kütleli kara delikler gibi inanılmaz derecede büyük nesneler tarafından aşırı yüksek hızlara hızlandırılmasıdır.

Yaklaşık 30 yıl önce öne sürülen bir hipotez, bir ikili yıldız çok yaklaşırsa, süper kütleli bir kara deliğin galaksiden bir yıldız çıkarabildiğini gösteriyor. Bu durumda, karadelik bir yıldızı yer ve diğerini yüksek hızda dışarı atardı; bu süreç Tepeler Mekanizması olarak bilinir. Bu yeni yıldız keşfi, çok hızlı bir yıldız ve Galaktik Merkez arasında net bir ilişki olduğu ilk defa kanıtıdır. Bilim adamları, yıldızın yaklaşık beş milyon yıl önce saniyede binlerce kilometre hızla fırlatıldığına inanıyorlar. Çıkarıma göre, insan ataları ilk önce dik yürümeye başladığında bu olay gerçekleşmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir