Birçoğumuz akıllı telefonlarımızda, alışveriş, sosyalleşme, bankacılık işlemleri ve daha fazlası için kullanıyoruz ve kullanım kolaylığı için hesaplarımıza giriş yapıyoruz, bu da cihazımıza erişimi olan herkesin tüm yaşamımıza erişimi olduğu anlamına geliyor.
En kötü durum senaryosu, kaybolan veya çalınan bir telefonun para veya kimlik hırsızlığına yol açacağı ve bunun size olamayacağını düşünmenizdir.
Tüketici Raporlarına göre, yalnızca Amerika’da 2014 yılında 2,1 milyon telefon çalındı ve 3,1 milyon telefon kayboldu. Resmi rakamlara göre, İngiltere ve Galler’de 742.000 telefon çalındı.
Telefonunuzu görebilseniz bile, bu güvenli olduğu anlamına gelmez: kötü amaçlı yazılım da bir risktir. Motive Security Labs, 2014 yılında 16 milyon mobil cihaza kötü amaçlı yazılım bulaştığını belirtti.
1. Sağlam kilit ekranı şifresi kullanın
İnsanların telefonunuza girmesini istemiyorsanız, kilit ekranınızda bir tür güvenlik olması yalnızca bir yere kadar güvenli tutar ancak tüm seçenkleri seçenekleri eşit derecede değil. Bir şekil model uygun görünebilir, ancak bir PIN veya parmak izi kadar güvenli değildir (bu size garip gelebilir ama telefonunuzu gizlice açmak için yüzünüzü kullanmak daha da kolaydır).
Gerçekten güçlü bir güvenlik istiyorsanız, bir şifre kullanmayı düşünün. Yazması daha uzun sürer, ancak olası kombinasyonların sayısı onu en güvenli seçenek haline getirir.
Tabii ki şifreniz ‘şifre’ değilse. Asla öyle biri olmayın.
2. Uygulamalarınızı kilitleyin
Telefonunuzu kilitli tutmak iyi bir yöntem, ancak e-postanız veya bankacılık uygulamanız gibi belirli uygulamalara ekstra bir güvenlik katmanı eklemek istiyorsanız, mobil cihazınıza bağlı olarak da kolayca yapılabilir.
Android’de, seçtiğiniz uygulamalara ayrı bir PIN, şifre veya parmak izi kilidi eklemenizi sağlayan Applock gibi çeşitli uygulamalar var. Böylece birileri telefonunuza girse bile, hassas verileri kolayca elde edemez.
Ne yazık ki, benzer uygulamalar yalnızca cihazınıza ‘jailbreak’ işlemi uygularsanız iOS’ta kullanılabilir; güvenlik konusunda bilinçli olmanız durumunda bu durum sizin için önerilmez. Ancak, daha fazla uygulama Touch ID’yi kilitlemenin bir yolu olarak düşünebiliriz, bu da endişeli olduğunuz konulardan biriyse sizin için harika bir haber.
3. Uygulamalardan ve hizmetlerden çıkış yapın
Telefonunuzdaki uygulamalara ve hesaplara giriş yapmak, bunları kullanmayı daha hızlı ve daha uygun hale getirir ancak bu, bir başkasının telefonunuzu eline aldığında, onlara anında erişebileceği anlamına da gelir.
Bu nedenle, telefonunuzu daha güvenli hale getirmenin kolay bir yolu, kullanmadığınız zamanlarda, özellikle banka hesap verilerini içeren bankacılık ve alışveriş uygulamalarını veya kişisel bilgilerin kolayca çalınabileceği e-posta hesaplarınızı kapatmaktır.
Tekrar giriş yapmak uğraştırıcı ve acı verici olabilir, ancak birisinin banka hesabınızı kendi koleksiyonuna parça eklemek için kullandığını bilmek daha da acı verici olabilir.
4. Şifre yöneticisi kullanın
Çoğunlukla, birisi telefonunuza erişim sağladığında, son savunma hattınız olan şifrelerinizdir, bu nedenle her hesap için uzun, güçlü ve farklı şifre kullanılmış olduğundan emin olmalısınız.
Bu onların hatırlamasını zorlaştırabilir, ancak sizin için yeni şifreler oluşturabileceği ve otomatik olarak saklayacağı için bir şifre yöneticisi ile hatırlamanız gerekmez. Ayrıca, bunları her kullanışınızda tüm hesaplarınıza tekrar giriş yapmak zorunda kalmamak için bu acıyı da ortadan kaldırır. Sadece ana şifrenin güçlü olduğundan ve düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun.
LastPass ve Dashlane gibi aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli şifre yöneticileri vardır ve bunları istediğniz uygulama mağazasında bulabilirsiniz.
5. Antivirüs kullanın
Akıllı telefonlar virüslerden ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan PC’lerden daha az risk altındadır, ancak yine de bir tehlike vardır. Virüsten koruma uygulamaları, web sitelerini ve dosyaları tarayarak kötü amaçlı yazılımlardan korunmanıza yardımcı olarak cihazınızı ve giriş yapmış olduğu hesapları korur.
Bir Android antivirüs uygulamasıyla başlamak için Google Play Store’a gidin ve arama yapın. Avira ve Lookout gibi bazı büyük markaların ücretsiz antivirüs uygulamaları mevcut.