İlk akıllı telefonunu alan herkes çok heyecanlanmıştır. Çok yumuşak ve büyük bir ekran üzerinde parmakla kaydırdığımız simgeler, hızlı geçişler bizlere büyük bir şey bahşedildiği hissiniz verir. Ancak bu bahşedilen cihaz zaman içerisinde akıcılığından ödün vermeye başlayarak ağırlaşır. Bu elektronik cihazların doğası gereği olan bir şeydir. Bu yazımızda ise bu sorun üzerinde durarak sizlere Android cihazlarınızı nasıl hızlandırabileceğinizi göstereceğiz.
Not: Android telefonunuzun yavaşlaması birçok nedene bağlı olabilir. Bu adımlar telefonunuzun durumuna bağlı olarak çalışabilir veya çalışmayabilir. Şanslıysanız, bu adımlar sizin için iyi sonuç verecektir.
1- Animasyonları devre dışı bırakmak
Animasyonlar kullanıcı arayüzü için güzel görünebilir ancak cihazı yavaşlatır. Her Android cihazda 3 tip animasyon vardır, bunlar Pencere animasyonu, Geçiş animasyonu ve animatör süresidir. Bunları 0 saniyeye ayarladığınız takdirde maksimum hızı alırsınız. Ancak önce geliştirici seçeneklerini açmanız gerekir.
- Android ayarlarına gidin ve “Yapım Numarası” kısmına gidin. (Her akıllı telefon markası için Android ayarları farklıdır)
- Çoğu cihazda “Yapım Numarası“, “Telefon Hakkında” bölümünde bulunabilir.
- Derleme numarasına 7 kez dokunun. Yedi kez dokunduktan sonra, “Artık bir geliştiricisin!” Yazan bir mesaj görünecektir.
Ardından, ayarlarda Geliştirici seçeneklerini arayın. Geliştirici seçeneklerinde mevcut birçok ayar vardır, ancak asıl amacınız animasyonları kapatmaktır. Bu konuda bilginiz olmadığı sürece hiçbir ayarı değiştirmeyin.
Animasyon bölümüne ilerleyin ve seçeneklerin hepsini “Animasyon kapalı” olarak değiştirin. Bu ayarı değiştirerek, Android telefonunuz görüntüsünden ödün vermiş olacaksınız, ancak cihazınızın performansı artacaktır.
2- Önbellek Verilerini Temizleyin
Bir uygulamayı açtığınızda ve bir süre kullandığınızda, verileri önbellek biçiminde depolar. Böylece, uygulamadaki içerikler bir sonraki erişiminizde daha hızlı yüklenir. Peki ya önbellek verileri büyük büyürse? İşte bu durum cihazınızın performansını azaltabilir. Bu nedenle, önbelleği düzenli aralıklarla temizlemeniz önerilir.
Ayarlar -> Depolama -> Listeden bir uygulama seçin -> Önbelleği temizle (Bu gezinti ayarları diğer cihazlar için farklı olabilir) şeklinde seçenekleri tıklayarak tüm uygulamalar için bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
3- Yüklü olarak gelen uygulamaları kaldırmak
Bu uygulamalar imalat sırasında yüklenir, bunları kaldırabilirsiniz. Ayrıca bir aydan beri kullanmadığınız her uygulamayı kaldırın. Cihazınıza ağır uygulamalar yüklediyseniz, bunları silmeyi ve varsa uygulamanın lite sürümüyle değiştirmeyi düşünmelisiniz. (Örenğin Facebook uygulaması yerine Facebook Lite uygulamasını kullanabilirsiniz)
4- Güncellemeleri mutlaka yükleyin
Sistem güncellemelerini kontrol edin ve mümkün olduğunda bunları yükleyin. Çünkü sistem güncellemeleri size sorunsuz bir deneyim sunar. Hata düzeltmeleri ve güvenlik düzeltme ekleriyle birlikte telefonunuzu hızlandırmakla kalmayıp aynı zamanda güvenliğini de arttırırlar. Bu nedenle, güncellemeleri düzenli olarak kontrol etmek ve kurmak önemlidir.
5- Telefonunuzu yeniden başlatın ve hızlandırın
Telefonunuzu yeniden başlattığınızda, önbelleği temizler ve aygıtı normal durumunda yeniler. Yani, daha iyi ve etkili bir seçenek.
Eğer bu adımlar sizin için işe yaramadıysa, Fabrika Ayarlarına Dönmeyi düşünmelisiniz. Mevcut olan en son seçenek olsa da en etkili seçenek diyebiliriz. Fabrika Ayarlarına sıfırlamadan önce, önemli dosyaları yedeklemeyi unutmayın.
Bu makalede önemli olan herhangi bir şeyi kaçırdıysak veya başka bir yöntem biliyorsanız, aşağıdaki yorum bölümünde bize bildirin.
Okuduğunuz için teşekkür ederiz. İyi günler dileriz.