Facebook Arttırılmış Gerçeklik Gözlükleriyle Düşüncelerinizi Okumak İstiyor!

Facebook’tan çıkan beyin-bilgisayar arayüzü araştırması, bilim kurgu romanından çıkmış bir şey gibi görünüyor. San Francisco’daki California Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibini destekleyen iki kuruluş, ameliyat geçiren hastalarla çalışarak “gerçek zamanlı olarak beyin aktivitesinden oluşan küçük bir dolu, sözlü kelime ve cümleleri çözme” algoritması oluşturabildiler. epilepsi. Başka bir deyişle, son iki yıldır Facebook, herhangi bir beyin implantı olmadan insanların beyniyle yazmalarına izin verecek bir yol üzerinde çalışıyor.

Ve şimdi şirket, bu teknolojiyi hala geliştirilmekte olan kendi AG gözlükleriyle entegre etmek istediğini açıkladı. Bu gerçekleşmeden önce gitmek için en az on yıl var, ancak insanlar kendilerini beslemek gibi basit şeyler yapmak için implant edilmiş elektrotların yardımıyla bir süredir beyin-bilgisayar arayüzlerini kullanıyorlar. Facebook bu teknolojiyi kablosuz yapmak istiyor, böylece AR gözlükleri giriş aygıtı olarak kullanılabiliyor. Doğru – Facebook aklını okumak istiyor.

Facebook, “’Ev,’, ‘seç’, ‘sil’ ve ‘sil’ gibi çok az sayıda hayali komutları bile tanımak, günümüzün VR sistemleriyle ve yarının AG gözlükleriyle etkileşime girmenin tamamen yeni yollarını sağlayacaktır” dedi.

Bu teknolojinin yaşamlarımızda tamamen işlevsel hale gelmesi durumunda, özellikle Codec Avatars projesi ve dokunsal geribildirim eldiveni ile birlikte video oyunlarını daha da sürükleyici hale getirme potansiyeli çok fazla. Belki bazı engelli bireyler için oyunları daha da erişilebilir kılabiliriz. Envanter ekranınızı açmak için bir düğmeye basmak yerine, örneğin aynı işlemi gerçekleştirmek için belirli bir kelimeyi düşünebilirsiniz.

Elbette, bu tür teknolojilerle çoğalabilecek ve birçoğunu araştırma sürecinin başlarında görmeye yetecek kadar görmediğimiz ve son zamanlarda 5 milyar dolarlık bir şirket için çok fazla etik sorun var.

Facebook Reality Labs Araştırma Direktörü Mark Chevillet, “Nöroetik tasarım, programımızın temel direklerinden biridir – üzerinde çalıştığımız şey hakkında şeffaf olmak istiyoruz, böylece insanlar bize bu teknoloji hakkındaki endişelerini söyleyebilirler” diyor.

Sanırım on yıl sonra ne olacağını göreceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir