Nasa bilinen ilk ekzoplaneti keşfetti

NASA, ilk kez Hubble Uzay Teleskopu’nun, yıldızının yaşanabilir bölgesi içinde var olan su buharı içeren bir dış gezegeni keşfettiğini açıkladı. Ekzoplanet‘e K2-18b adı verildi ve K2-18b güneş sistemimizin dışında bulunuyor. Gezegenin atmosferi su buharı içerdiğinden ve yaşanabilir bölge içinde bulunduğundan, yüzeyde yer alan sıvı su kütleleri olabilir. Gezegen K2-18b, “Süper Dünya” olarak bilinen şeydir, yani gezegenimizden daha büyüktür ve bu durumda, daha fazla yüzey yoğunluğuna sahiptir. Bu şu anda su ve yaşamı desteklemek için gerekli aralıkta olan sıcaklıkları içeren ve gelecekteki potansiyel görevler için önemli bir keşif haline getiren bilinen tek ekzoplanet.

Hubble Teleskobu, Evren, Planet Earth, Teleskop

Ekzoplanet, kırmızı cüce yıldızından yaklaşık 110 ışık yılı uzakta bulunmakta ve olumlu bir atmosfere sahip yaşanabilir bir bölgede olmasına rağmen, muhtemelen kendi gezegenimizden çok daha fazla yüksek enerjili radyasyon olduğu düşünülüyor. Yani canlı yaşamına elverişsiz olabileceği fikrini de akıllara getiriyor.
Gezegenin atmosferindeki su buharının keşfi, Nature Astronomy’de yayınlanan bir çalışmada son zamanlarda ayrıntılı olarak açıklandı. NASA, K2-18b’nin daha önce keşfedilmiş süper Dünya gezegen gezegenlerinden biri olduğunu; 2015 yılında Kepler Uzay Teleskobu tarafından tanımlanmış ve daha sonra Hubble Uzay Teleskopu tarafından gözlemlenmiştir.

NASA’ya göre, bilim adamları, Süper Dünya’nın atmosferini incelemek için açık kaynak algoritmalarıyla 2016 ve 2017 yılları arasında dış gezegen üzerindeki Hubble verilerini kullandılar. Helyum ve hidrojene ek olarak, K2-18b’nin atmosferinin diğer moleküllerin yanı sıra metan ve azot içermesi olasıdır, ancak bunu belirlemek için ek araştırmalar gerekecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir