Modern tıbbın en büyük zorluklarından biri, neredeyse tüm antibiyotiklere direnç geliştiren sözde süper böcekleri öldürebilecek yeni antibiyotikler geliştirmektir. Bilim adamları, moleküler matkap olarak bilinen bu süper böcekleri öldürmek için yeni bir yöntem yarattılar. Bazı durumlarda, bu moleküler matkaplar tekrar antibiyotik yapabilir.
Bilim adamları, Rice’ta geliştirilen motorlu moleküllerin dakikalar içinde antibiyotiğe dirençli mikropların öldürülmesinde etkili olduğunu göstermiştir. Moleküler sondajların etkili olduğu bakterilerin 2050 yılına kadar yılda 10 milyon kadar insan öldürdüğü ve herhangi bir tedaviye cevap vermediği tahmin edilmektedir.
Ekibin yaptığı küçük motorlar bakterileri hedef alıyor ve bir kez ışıkla aktive olduklarında, bakterilerin dış katmanlarını oyuyorlar. Bakterilerin, matkapla yapılan deliklerden geçtikten sonra tekrar etkili olmaya dirençli antibiyotikler.
Moleküler matkaplar ışıkla aktive edildiğinde saniyede 3 milyon devirde dönmesi istenebilen paddlel moleküllerdir. Testlerde, moleküllerin Klebsiella pneumoniae’yi birkaç dakika içinde öldürmede etkili olduğu kanıtlandı. Bilim adamları, bakterilerin moleküler matkaplara karşı savunmanın bir yolu olmadığını çünkü kimyasal bir etki değil mekanik bir hareket olduğunu söylüyorlar.
Ekip, motorların, bakteri direnç gösterdiği antibakteriyel bir ilaç olan K. pneumonia’nın meropenem duyarlılığını arttırdığını söylüyor. Yeni tekniği kullanarak, ilaç hücre duvarından geçebilir. Ekip daha önce etkisiz antibiyotiklere yeni bir soluk aldığını söylüyor. Bakteriyel kolonilerde, az miktarda nanomakin konsantrasyonuyla hedeflenen hücrelerin % 17‘sine kadar öldürdüler. Bu oran meropenem ilavesiyle % 65‘e yükseldi. Motorları ve antibiyotikleri dengeledikten sonra, ekip bakterilerin % 94‘ünü öldürdü.