Batırılamayan metal üretildi

Rochester Üniversitesi’nden araştırmacılar, çan örümcekleri ve ateş karıncalarının sallarından ilham alan yeni bir lazer kazınmış metal yaptılar. Ekip, suya karşı ne kadar zorlanırsa veya ne kadar zarar görmüş olursa olsun batmayacak kadar su geçirmez metalik bir yapı yaptı. Yeni malzeme birçok ürünü değiştirme potansiyeline sahip.

Ekip, bir gün metalin batmaz gemilere yol açabileceğini, delinmiş olursa olsun yüzebilen yüzdürme aygıtlarını ve okyanusta uzun süre hayatta kalabilecek aygıtları izleyebileceğini düşünüyor. Metalik yapıyı oluşturmak için, ekip femtosecond, metal yüzeylerini karmaşık mikro ve nano ölçekli desenlerle oymak için lazer patlamalarını kullandı. Bu modeller havayı hapseder ve metal yüzeyini süperhidrofobik yapar.

Bilim adamları, uzun süre suya batırıldıktan sonra, yüzeyin hidrofobik özelliklerini kaybetmeye başlayabileceğini buldular. Ekip, metalin düşünülemez tasarımının anahtarının çok miktarda havayı hapseden çok yönlü süperhidrofobik (SH) yüzeyler olduğunu söylüyor. Ekip, laboratuarda içeriye dönük iki paralel alüminyum plaka üzerinde yüzey kaplayarak dış aşınmaya ve aşınmaya karşı koruyan bir yapı oluşturdu.

Yüzeyler, cihazın yüzmesini sağlamak için yeterli havayı tutabilecekleri mesafeler arasındadır. Yapıları suya batırmaya zorlanmış olsalar bile, SH yüzeyine sahip su geçirmez bir bölme oluştururlar. Ekip, iki ay boyunca suya daldırmaya zorlandıktan sonra bile yapıların yük alındığında derhal yüzdüğünü söylüyor. Yapılar ayrıca, defalarca delindikten sonra yüzebilme özelliğini korudu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir