Bu Robotik Kontakt Lens, gözünüzü kırparak görüntüyü yakınlaştırmanızı sağlıyor

Yeni bir robotik kontakt lens basit göz hareketleriyle kontrol edilebiliyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan gözünün doğal olarak verdiği elektrik sinyallerini kullanabilmek için kontakt lens geliştirdi. Araştırmacılar, bu lenslerin , elektrik sinyallerini daha iyi optimize ederek uzaktan kumandalı cihazları sadece gözümüz ile kontrol etmemize yardımcı olacağını umuyorlar.

New Scientist’e göre, araştırmacıların “biyomimetrik yumuşak merceği” temelde küçük bir tuzlu su torbasıyken, gerilimdeki değişimlere bağlı olarak daha içbükey veya dışbükey olarak ayarlanabilen polimer bir yapıdan oluşturmuş.  Bu şekilde, polimer yapı daha dışbükey bir şekle geçtiğinde, lens yakınlaştırıyor, içbükey konuma geldiğinde ise mercek uzaklaşıyor. Kontakt lensi yakınlaştırmak için, kullanıcı iki kez gözlerini kırpar ve tekrar uzaklaştırmak için iki kez daha kırpar. Lens, göz çevresindeki kaslara benzeyen beş elektrot aracılığıyla kontrol edilir.

Robotik kontakt lensin asıl amacı, bir gün daha fazla potansiyel kullanım alanı olmasına rağmen, şu anlık görsel protezlerde veya ayarlanabilir gözlüklerde kolaylık sağlamaktır. Belli engeli olan kişiler, diğer makineleri veya robotları kontrol etmek için de lensi kullanabilirler. Kontakt lens hakkındaki makalenin yardımcı yazarlarından biri New Scientist’e “kör olanların” “göz kürelerini hareket ettirip elektro okülografik sinyali üretebileceğini” söyledi.

Kontakt lens ile ilgili makale Advanced Functional Materials dergisinde yayınlandı. Ortak yazarlar, daha önce geliştirilen yumuşak robotların çoğunun elle veya önceden yazılmış programlar tarafından kontrol edildiğini söylediler. Robotik kontakt lenslerinin yalnızca gözleri kullanarak cihazları kontrol etmekte kullanılabileceğini umuyorlar. Ortak yazarlar ayrıca kontakt lenslerinin biyomimetik özelliklerinin de “fizyolojik prensiplerin görselleştirilmesi için fiziksel bir model” olarak kullanılmasını sağladığına inanıyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir