Dünyamızı değiştiren 10 Japon icadı

Japonya hayatımızı değiştiren bir çok güzel şey icat etti; Mario, Nissan Skyline ve PlayStation‘ı bunlardan bir kaçı olarak kabul edebiliriz. Elbette, çekici görünüşe sahip arabalar ve hatta Playstation gibi oyun sistemleri harika, ama dünyayı etkilediği ölçüye bakarsak, gerçekten bu olağanüstü Japon icatlarından hangisini ilk sıraya koyardınız ? Biz bu listemizde, bu soruya ağırlık verdik ve sizlere Japonya’dan gelen en etkili 10 buluş listesini sunuyoruz.

1- DVD

DVD‘ler piyasaya çıkmadan önce piyasada lazer disk çalarlar popülerdi. Belki de bazılarımızın geçmişinde görmüş olabileceği gibi, bu lazer disk çalar dediğimiz aletlere film izlemek için konulan diskler yaklaşık 12 inç yani yaklaşık 30.5 cm’lik bir çapa sahipti. Ayrıca film izlemeniz bölündüğünde geri sarmak için diski ters çevirip devam ettirmeniz gerekiyordu. DVD’ler her şeyi değiştirdi ve tüm filme sığacak kapasiteyi sağladı. Blu-Ray‘ler artık pazara girdiler ancak 1995‘teki hayatımızı değiştiren asıl icat DVD’ydi; evde bilgi saklama ve film izleme biçimimizi değiştirdi.

 

2- Video Kamera

Eğer Video Kameralar olmasaydı, çocukluğumuzu nasıl geri dönüp izleyebilirdik ki ? Şuan video çekme özelliği akıllı telefonlara kadar indiği için bunun farkına varamayabiliriz fakat 1982‘de JVC ve Sony firmaları ilk taşınabilir video kamerayı duyurduklarında bu haber gerçek bir devrim niteliğindeydi.

3- Dijital Kamera 

Sony, 1981’de ilk dijital kamerasını piyasaya sürdü ve o andan itibaren, herkesin kıymetli anılarını, güzel manzaraları ve utanç verici anları çekip saklayabileceği bu makinenin hayatı başladı.

4- Walkman

Bu doğru, 1979, Sony‘nin hayatımızı değiştiren mobil müzik dinleme cihazı olan Walkman’ın yılıydı. 80’lerin iPod‘uydu ve müziği özel bir dinleme deneyimine dönüştürdü. Bu zamanların önemli inovasyonlarından biri olan Walkman, teknoloji ve tasarım alanında hala önemli bir yere sahip. Walkman, hafif kulaklıklara sahip küçük bir kaset çalar. Herhangi bir ses sisteminde var olan manyetik kayıt sistemindeki iki bölümü kullanır – ses kaseti bandı (depolama ortamı olarak kullanılır) ve kaydedicinin kendisi (oynatma aygıtı olarak işlev görür). Müzik kaydedildiğinde, otomatik olarak orijinal ses dalgalarıyla aynı olan bir desene uyum sağlar. “Oynat” düğmesine basıldığında, bant, kasette kaydedilen kalıplara karşı oldukça hassas olan, elektromıknatıs içeren bir okuyucu olan “kafa” üzerinden geçer. Daha sonra “kafa”, kulaklığın her bir kulak parçasındaki minik diyaframlara eşleşen bir elektrik sinyali iletir, bu sesleri titreşmelerine ve sesli müzik ses dalgaları yaratmalarına neden olur. Bu temelde en sevdiğiniz müziği nasıl duyduğunuzdur.

5-CD

Müzik dinlerken kullanılan ve çeşitli müzik içeren karışık kasetler 1987, 1990’larda yaygın olarak kullanılabilir hale geldiklerinde hepsi mixCD ile ilgiliydi. CD‘yi ilk icat eden, sonsuza kadar müzik dinleme biçimimizi değiştiren Sony, her ne kadar CD’lerin kullanımı bu dijital çağda sürekli bir düşüşte olmasına rağmen, hala dolabımızın bir köşesinde bulunan CD’lerimizin yeri bizim için ayrıdır.

6- Karaoke

Evet, Karaoke kara veya “boş” ve oke “orkestranın” kısaltılmış bir versiyonunu içeren Japon bir icat. Hepimizin arkadaşlarımızla dışarı çıkıp, ekrana bakarak geçen sözleri arkadaki ritimle birlikte söyleyerek eğlendiğimiz alet 1971‘de Daisuke Inoue adlı bir Japon mucit tarafından bulundu ve o zamandan beri arkadaşlarımızla eğlenerek katıldığımız bir aktivite olarak hayatlarımızda yer aldı.

7- Video Kaset Kaydedici (VTR)

En sevdiğimiz programları bir VHS kasetine kaydettiğimiz ve onları başlıklarını beyaz yapışkan etiketlere yazıp üstüne yapıştırarak sakladığımız alet, 1975’de Sony’nin Betamax’ı ile ilk olarak piyasaya sürüldü. Şimdi DVD‘lere ve hatta Blu-Ray‘lere gidiyoruz, ancak VTR‘ler 80’lerin tümünde ve 2000’lerin başlarına kadar çok popüler bir kullanım alanını kapsıyordu.

8-Elektronik Hesap Makinesi

1957‘de Casio tarafından icat edilen elektronik hesap makinesi hızlı bir şekilde hayatımıza eklenerek bir çok hesaplamanın daha kolaylaşmasını mümkün hale getirdi ve matematik dersini sonsuz derecede kolaylaştırdı (ve bazı durumlarda daha az gerekliydi). Okuldan çıktıktan sonra, istemediyseniz ve kesinlikle zaman çizelgelerinizi ezberlemeniz gerekmediyse, bir kâğıt üzerinde uzun bir bölümü hesap çizelgesi yapmak zorunda kalmadınız.

9- Hazır Ramen (Instant Ramen)

Kim hayatında en az bir kez anlık ramen görmedi? Hatta Instagram‘da bir zamanlar dolaşan ramenle eşyaları tamir eden insanların videolarını görmüş olabilirsiniz. Üniversite öğrencilerinin can dostu olan makarna gibi ucuz ve doyurucu bir yiyecek olan Ramen, aslında 1971 yılında Nissin Foods tarafından kupa formunda icat edilen bir Japon icadı. Hazır ramen listede iki numaraya geliyor ve ikinci sırada…

10- Elektronik Pirinç Pişirici

Evde pirinç pilavını yaparken tencere kullandığımız için belki bize çok gerekli gözükmeyebilir hatta “Pirinç pişirmekten daha kolay ne olabilir?” diye düşünerek, evinize bunun için farklı bir makine almanın gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz fakat restoranlarda çok kişiye pişirdiğiniz durumlarda bu gerçek bir sorun haline gelebiliyor. Modern zamanlarda, muhtemelen 1940‘ta Mitsubishi Electric‘in elektrikli pirinç pişiricisini icat etmesi sayesinde bu işlem daha da kolaylaştı. Ancak bu harika Japon buluşu doğmadan önce, yetenekli aşçılar, tahılların kabın yanmamasını ya da yapışmamalarını umarak, bir ocakta (ya da çoğu durumda bir ateşte) değerli pirinçleri buharlaştırmak zorunda kalacaktı. Mükemmel pişmiş pirinç için teşekkürler, Japonya. Suşi, donburi ve köriler sizi alkışlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir