Hubble, kuyruklu yıldız 2I’nin yeni resimlerini paylaşıyor

Hubble Uzay Teleskobu, yıldızlararası kuyruklu yıldız 2I / Borisov’un yeni görüntülerini, güneş sistemi üzerinden yıldızlararası uzaya geri dönerken yakaladı. Kuyruklu yıldız, saatte 175.000 kilometreyi aşan inanılmaz bir hızla hareket ediyor. İnanılmaz derecede yüksek hız, onu şimdiye kadar görülen en hızlı kuyruklu yıldızlardan biri yapıyor.

2I / Borisov sadece güneş sisteminden geçtiği bilinen ikinci yıldızlararası nesnedir. Yeni gözlemler yukarıdaki resimde yan yana görülebilir ve Kasım ve Aralık aylarında alınmıştır. Görüntüleme sırasında daha yakın mesafe yıldızlararası ziyaretçinin ayrıntılarına ve boyutlarına daha net bir bakış açısı sağlar.

Kasım ayında çekilen ilk görüntü, kuyruklu yıldızın Dünya’dan 326 milyon kilometre uzakta olduğunu gösterdi. Resmin sol tarafındaki parlak leke uzak sarmal gökada 2MASX J10500165-0152029’dur. Hubble 2I / Borisov’u takip ettiği için galaksinin parlak merkezi çekirdeği bulaşıyor.

İkinci görüntü, kuyruklu yıldızın güneşe en yakın yaklaşımına yakın olduğu zamanlardır. Bu noktada, hiç olmadığı kadar yüksek bir ısınmaya maruz kalmıştır. Kuyruklu yıldız asteroit kuşağının iç kenarına yakın fotoğraftaki Dünya’dan 298 milyon kilometre uzaktaydı.

2I / Borisov’a Dünya’ya en yakın yaklaşım, Aralık ayının sonunda Dünya’dan 290 milyon kilometre olacak şekilde gerçekleşecek. Hubble ekibi kuyruklu yıldızın güneş sistemimize giren sadece ikinci yıldızlararası nesne olmasına rağmen, güneş sistemimizde bu tür nesnelerin herhangi bir zamanda binlerce nesnesi olabileceğini, ancak modern teleskoplarla tespit edilemeyecek kadar soluk olduklarını belirtmektedir. Amatör astronom Gennady Borisov ilk olarak Ağustos 2019’da 2I / Borisov’u keşfetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir