Bilim adamları yıllardır yeni enerji depolama yöntemleri üzerinde çalışıyorlar. Bilim adamlarının modern lityum-iyon pillerin yerini alması olarak araştırdığı şeylerden biri süperkapasitördür. Bugün süper kapasitörler ile ilgili sorun, bazı kullanımlar için gereken enerjiyi depolayamadıklarıdır. Japonya’dan bir grup bilim adamı, elektrot materyali olarak iletken nano elmas kullanan yeni tip bir süper kapasitör üretti.
Sonuç, hızlı şarj ve deşarjın uzun süreler boyunca gerçekleştiği uygulamalara uygun, yüksek performanslı bir enerji depolama cihazıdır. Bir süper kapasitörün en büyük yararı, geleneksel akülerden daha hızlı şarj ve deşarj yapabilmesidir. Aynı zamanda daha uzun sürebilirler.
Bu kapasite, onları EV’lerde rejeneratif frenleme, giyilebilir elektronik cihazlar ve daha fazlası gibi kullanım senaryoları için ideal kılar. Modern süper kapasitörler ile ilgili büyük sorunlardan biri, düşük enerji yoğunluğudur. Japon takımı, bor katkılı nanodiamond’u elektrot olarak kullandı. Bu malzeme seçildi çünkü takım, borlu elmasların yüksek enerjili depolama cihazlarının zaman içinde sabit kalmasını sağlayan geniş bir potansiyel penceresine sahip olduğunu biliyordu.
Ekip, bu elektrotları üretmek için mikrodalga plazma destekli kimyasal buhar biriktirme adı verilen bir şey kullanır ve özelliklerini test ederek performanslarını inceledi. Sulu bir sülfürik asit elektrolitli basit bir iki elektrotlu sistemde, elektrotlar, süper kapasitör için çok daha yüksek enerji ve güç yoğunluğu ile sonuçlanan geleneksel hücrelere göre çok daha yüksek voltaj üretmiştir.
Ekip daha sonra, elektrolitin doymuş bir sodyum perklorat çözeltisi olarak değiştirilmesi durumunda elektrotun aynı sonuçları gösterip göstermediğini araştırdı. Bu kurulum önemli ölçüde genişletilmiş voltaj üretimi ile sonuçlandı. Bu tip süper kapasitörlerin ne zaman üretileceği veya ne zaman yapacağı belli değil.