MAC adresi nedir?

MAC (Media Access Control)

Bir bilgisayar ağına entegre olan her cihaz bir ağ adaptörü gerektirir. Bu adaptör, üreticiden dünya çapında benzersiz bir kimlik numarası alır: MAC adresi. Bu, masaüstü bilgisayarlar, tabletler veya cep telefonları gibi cihazların ağda tanımlanmasını ve gerektiği şekilde adreslenmesini sağlar. Bir cihazın birkaç ağ bağdaştırıcısı varsa (örneğin, birkaç LAN bağlantısı veya Ethernet, WiFi, FDDI, Bluetooth veya Token Ring gibi farklı iletişim standartları için), her standart için farklı bir adres bulunur.

MAC adresleri doğrudan donanım üreticisi tarafından atandığından, bunlar aynı zamanda donanım adresleri olarak da adlandırılır. Microsoft Windows ile MAC adresi fiziksel adres olarak adlandırılır. Apple, iletişim standardına bağlı olarak Ethernet Kimliği, Havaalanı Kimliği veya WiFi adresi terimlerini kullanır. Öte yandan, aygıt adresi terimi bulanıktır, çünkü bir aygıt birkaç ağ bağdaştırıcısına ve dolayısıyla farklı MAC adreslerine sahip olabilir.

computer sending signal ile ilgili görsel sonucu

Uygulamada MAC adresi

Çakışan MAC adresleri hatasız ağ iletişimi için temel bir gereksinimdir.

Bilgisayar ağlarında veri iletimi, güvenilirlik, güvenlik ve verimlilik dahil olmak üzere farklı gereksinimlerin karşılanması gereken karmaşık bir iletişim sürecidir. Bu, OSI modelleri (açık sistemler arası bağlantının kısaltması) ağ iletişimini 7 katmana eşleyen ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) tarafından geliştirilen bir referans model kullanılarak gösterilebilir. Veri aktarımı sırasında, OSI modelinin her bir katmanı hem gönderici hem de alıcı tarafından geçirilir.

MAC adresleri, OSI modelinin yedekleme katmanında (katman 2) kullanılır. Aslında, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından tanıtılan medya erişim denetleme katmanıdır.

Yedek katman, bit aktarım katmanı (katman 1) ve anahtarlama katmanı (katman 3) arasında bulunur. Bit iletim katmanı, fiziksel bağlantının korunmasından sorumlu protokoller ve araçlar sağlarken, yedekleme katmanındaki protokoller, farklı sistemlerin mevcut iletim ortamını nasıl paylaştığını kontrol eder. Güvenli sistem bağlantıları fiziksel bağlantıdan soyutlanır. Veri paketlerinin fiili aktarımı, anahtarlama düzeyinde IP üzerinden gerçekleşir.

Örneğin, Ethernet üzerinden bir IP paketi göndermek istiyorsanız, bilgisayarınız, OSI modeline göre, yedekleme katmanındaki hedef bilgisayarın MAC adresine gönderilen bir veri çerçevesi iletir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir