Uçan balık robotu üretildi

Imperial College London‘daki bilim adamları, uçan balıklardan ilham alan yeni bir biyo-ilham robotu üretti. Üretilen robot, aynı uçan balıklar gibi kendini sudan dışarıya itebiliyor ve havada süzülebiliyor. Fakat bu robotların çalışması sırasında ki en büyük zorluğu suyun içindeyken havaya sıçramasıdır.
Araştırmacılar, suyun havadan geçişine çok fazla güç gerektirdiğini ve gerekli enerjinin küçük bir robotta yapılmasının zor olduğunu söylüyor. Imperial College London araştırmacıları, robotun sudan kaçması için gereken kuvveti oluşturmak için yanma odasında 0.2 gram kalsiyum karbür tozu (CaC2) kullanan bir sistem yarattı.

Sistem, botun içinde bulunduğu göl veya okyanus ortamından su getiren küçük bir pompa olan yalnızca bir hareketli parçaya sahiptir. Su ve kalsiyum karbür tozu, yanabilir asetilen gazı üretmek için bir reaksiyon odasında birleştirilir. Gaz tutuşup genleştiğinde, robotu suyun dışına itebilen ve 26 metreye kadar süzülmesini sağlayan bir jet olarak suyu dışarı iter.

Balık, Siluet, Su, Atlama, Böcek, Yeme, Böceği, Böcek

Bunlar gibi robotlar, okyanus veya göllerdeki koşulları ölçmek için önemlidir. Ekip uçan robotlarını laboratuvarda, gölde ve bir dalga tankında test etti. Uçan robotun, su yüzeyinden “nispeten zorlu koşullar” altında bile kaçabileceğini buldular.

Robotu üreten ekip, su tankını doldurduktan sonra robotun birden çok kez sıçrayabileceğini söylüyor. Su yüzeyinde yüzebilir ve çeşitli noktalardan örnekler almak için hareket edebilir. Bir sonraki adımı ise  gelişmiş malzemeler kullanarak yeni araçlar inşa etmek ve çeşitli ortamlarda saha denemelerini başlatmak için ortaklarla birlikte çalışmaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir