Uzak yıldızın etrafındaki dev gaz bulutunun keşfi soruları gündeme getiriyor

Bilim adamları, geleneksel gezegen oluşumu teorisi hakkında bazı sorular ortaya çıkaran bir keşifte bulundular. ALMA kullanan gökbilimciler, büyük miktarda gazla çevrili genç bir yıldız keşfettiler. Yıldız 49 CETI ve bulunan bu yıldız 40 milyon yaşında. Geleneksel gezegen oluşumu teorilerine göre, dev gaz bulutunun bu yaşta ortadan kalkması gerekiyordu.

Bilim adamları keşfin ardından şu anki gezegen oluşumu anlayışını yeniden düşünmek zorundalar. Mevcut teoriler, zaman geçtikçe, bir diskteki gazın ya gezegenlere dahil edildiğini ya da merkezi yıldızdan gelen radyasyon basıncıyla üflendiğini söylüyor. Sonunda, yıldız gezegenler ve tozlu bir enkaz diski ile çevrili.

Tozlu disk gezegen oluşumunun neredeyse bittiğini gösterir. Bilim adamları bazı enkaz disklerinin hala bir miktar gaz içerdiğini söylüyor. Bu gaz yeterince uzun kalırsa, enkaz diskleri ve gezegensel tohumlar Jüpiter gibi gaz devlerini geliştirmek için yeterli zamana ve malzemeye sahip olabilir.

49 Ceti civarında ekip atomik karbon gazını keşfetti. Diğer radyo teleskoplarıyla gözlem yaptıktan sonra, ekip ALMA’yı kullandı ve yıldızın etrafındaki diskin daha önce tahmin edilenden yaklaşık on kat daha fazla gaza sahip olduğunu buldu. Ekip, yıldızın, herhangi bir astronomik nesnede karbon türünün ilk tespiti olan 13C adlı nadir bir karbon formuna sahip olduğunu öğrendi.

Gazın kökeni bir gizemdir, ancak iki önde gelen olasılık vardır. Birincisi, gazın, gezegen oluşumunun son aşamasında dağılma sürecinden kurtulan bir kalıntıdır. Diğer olasılık, gazın kuyrukluyıldızlar gibi küçük cisimlerin çarpışmasıyla salınmasıdır. Bununla birlikte, yıldızın etrafındaki gaz miktarı, mevcut teorilere uymak için çok fazladır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir