Toronto Üniversitesi ve Imperial College London’dan bilim adamları, açık deniz sondajının yol açtığı suyu temizlemeye yardımcı olabileceklerine inandıkları yeni bir sünger geliştirdiler. Bilim adamları, deniz tabanının altındaki petrol için sondaj ve kirlemenin, çevresindeki suya salınan küçük yağ damlacıkları nedeniyle her yıl 100 milyar varil petrolle kirlenmiş atık su ürettiğini söylüyorlar.
Ekibin geliştirdiği yeni sünger, 10 dakika içinde petrol mikro hurdalarının% 90’ını atıksudan uzaklaştırabilir. Ekip, sünger kullanıldığında, yağın adsorpsiyon adı verilen bir işlemle yüzeylerini ince bir film gibi kapladığını söylüyor. Kullanımdan sonra, sünger, yağı süngerden çıkarmak için bir çözücü ile işlemden geçirilebilir. Yağ geri dönüştürülebilir ve sünger tekrar kullanılabilir.
Yeni sünger, süngerin ilk tekrarından biraz daha az verimli olan ikinci nesil bir cihazdır. İlk sünger yağın% 95’ini kaldırabilir ancak üç saat sürmesi gerekiyordu. Yeni sünger kirlenmenin sadece% 90’ını temizliyor, ancak on dakikalık zaman dilimi endüstride yararlı. Yeni sünger aynı zamanda önceki versiyondan daha geniş bir pH aralığında çalışmaktadır.
Bilim adamları, orijinal süngerde küçük su damlacıklarını atık sudan ayırmak için poliüretan köpükler kullandılar. Gözenek boyutu ayarlandı ve suyun akmasına izin verirken yağ damlacıklarını çeken ve yakalayan bir sünger tasarımı için yüzey alanı oluşturuldu. İkinci nesil süngerden bu tasarımın iyileştirilmesi, minik nanokristal silikon eklenmesiyle gerçekleşti.
Bu parçacıklar, süngerin, kritik yüzey enerjisi denilen bir işlem olarak gözeneklerin yüzeylerinde bir kaplama olarak yağ damlacıklarını yakalamasını ve tutmasını sağladı. Kritik yüzey enerjisi, yağ damlacıklarının sıkıca tutulması için manipüle edildi. Gelecekte, ekip süngerleri, bakterileri tuzlu sudan çıkarmak ve diğer kirlilik türlerini tedavi etmek gibi diğer görevleri yerine getirmek için kullanmayı umuyor.