IBM araştırmacıları, pil üretiminde ağır metallere olan ihtiyacı ortadan kaldırabilecek yeni bir pil keşfi yaptılar. IBM, pil üretiminde ağır metallere duyulan ihtiyacın ortadan kaldırılmasının, enerji altyapısının birçok öğesinin uzun vadeli sürdürülebilirliğini dönüştürebileceğini söylüyor. Günümüzde birçok pil nikel ve kobalt gibi ağır metallere ihtiyaç duyar ve önemli çevresel ve insani riskler oluşturur.
Özellikle kobalt, çoğunlukla köle ve çocuk işçiliği kullanılarak çıkarıldığı orta Afrika’da çıkarılır. IBM, hiçbir zaman bir pil ile birlikte kullanılmamış üç yeni ve farklı tescilli malzeme kullanarak, bir pil için yeni bir kimya keşfettiğini söylüyor. Bu kimyanın ağır metalleri veya kaynak kaygıları olan diğer maddeleri yoktur.
Yeni pilin kullandığı malzemeler deniz suyundan çıkarılabilir. IBM, keşfin, mevcut malzeme madenciliği yöntemlerinden daha az invaziv kaynaklama teknikleri için zemin hazırladığını söyledi. Bir bataryada metal olmadığı için umut verici olan ekip, performans potansiyelinin de umut verici olduğunu söylüyor. İlk testlerde, bu yeni kimyayı kullanan bir pil, bir dizi ayrı kategoride lityum iyon pillerin yeteneklerini aşabildi.
Bu kategoriler arasında daha düşük maliyetler, daha hızlı şarj süresi, daha yüksek güç ve enerji yoğunluğu, güçlü enerji verimliliği ve düşük yanıcılık sayılabilir. Tasarım, kobalt ve nikel içermeyen katot malzeme ve yüksek parlama noktasına sahip güvenli bir sıvı elektrolit kullanır. Testler,% 80 şarj durumu için beş dakikadan daha az şarj gerektiğini gösterir.
IBM, pilin düşük malzeme maliyeti ve hızlı şarj ile birleştiğinde düşük maliyetli elektrikli araçların kullanılmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Batarya, bir güç yükünü hızlı bir şekilde ölçeklendirebilen ve elektrikli uçaklar ve uçan araçlar için uygun hale getirebilen çok yüksek güç yoğunluğu için de optimize edilebilir. IBM pili bu durum için optimize ettiğinde, pil, mevcut en güçlü lityum iyon pillerden daha iyi performans gösteren 10.000 W / L’yi aşar. Akünün geliştirilmesi için planlar Kuzey Amerika Mercedes-Benz Araştırma ve Geliştirme ve akü elektrolit üreticisi Central Glass ile ortaklaşa yürütülmektedir.