JAXA, Hayabusa2’nin Ryugu’dan ayrıldığını açıkladı

JAXA, Hayabusa2 uzay aracını keşfeden asteroitin resmen asteroid Ryugu’daki misyonu ile yapıldığını açıkladı. Numune toplama işlemi tamamlandıktan sonra, uzay aracı 13 Kasım 2019’da saat 10: 05’te JST’de asteroid’den ayrıldı. JAXA, asteroitten ayrılmanın yapıldığını onayladı. Uzay ajansı, Hayabusa2’nin itici operasyonunun normal şekilde gerçekleştiğini söylüyor. Uzay aracı, Ryugu’yu kimyasal tahrik sistemini ateşledikten sonra yaklaşık 9.2 cm / s hızında bıraktı. Uzay aracının durumu normal olarak sınıflandırıldı.

JAXA, Dünya’ya dönüş yolculuğu için kullanılacak elektrikli tahrik sistemi de dahil olmak üzere, araçtaki cihazların performans testlerini yapmayı planladığını söylüyor. JAXA 2014 yılının Aralık ayında Ryugu’yu keşfetmek için Hayabusa2’yi başlattı ve görevin altı yıl sürmesi planlandı. Uzay aracı, asteroit üzerinde ilginç bir şeyler yaptı, bunun da bilimsel çalışma için Dünya’ya geri getirdiği asteroit örneklerini toplamak için yüzeyinde bir delik açmak gibi bir şey. Her şey yolunda giderse uzay aracının 2020 yılının sonlarında Dünya’ya dönmesi bekleniyor.

Hayabusa2, Ryugu yüzeyinin henüz en yüksek çözünürlüklü görüntülerini geri gönderdi. Yüzey sert görünüyordu ve tıpkı bir asteroitin yüzeyinin bakmasını beklediğimiz gibi. Görev, JAXA’nın uzay aracını Ryugu yüzeyine iki kez indirmesini gerektiriyordu. Asteroide bir delik açmadan önce indi ve sonra asteroitte küçük krater yapıldığında tekrar iniş yaparak bomba atmak için kalktı.

Asteroitler çoğunlukla kozmik ışınlardan ve güneş rüzgarlarından korunurlar. Numuneler Dünya’ya geri gönderilmek üzere alınmıştır, çünkü bir asteroitin yüzeyi, güneş sisteminin kökenlerine dair ipuçlarını tutar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir