Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden yeni bir çalışmaya göre, yüksek miktarda lif ve yoğurt içeren bir diyet yemek akciğer kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Sonuçlar, her iki ürünün, özellikle lif ve yoğurtun bağırsak sağlığındaki olumlu değişikliklerinin her ikisinin de tüketilmesiyle ilişkili sağlık yararları üzerine artan bir araştırma grubuna dayanmaktadır.
Yoğurt, fermente edilmiş bir gıda ürünüdür, yani çok sayıda faydalı bakteri içerir. Bu arada diyet lifi, esas olarak birinin bağırsağında bulunan bakteriler için yakıt olup, birisinin bağırsak mikrobiyomunu desteklemesine ve sonuç olarak genel sağlığa yardımcı olur. Düzenli olarak tüketilen fermente gıdalar ve yüksek miktarda diyet lifi birçok sağlık yararına bağlanmıştır.
Bağırsak mikrobiyomunu ve sindirimini desteklemeye ek olarak, araştırmalar yoğurt ve yüksek lifli gıdaların gastrointestinal kanser ve kardiyovasküler hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Son çalışma aynı zamanda bu iki yiyeceğin de tüketilmesinin akciğer kanserine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Bulgular, Avrupa, Asya ve ABD’de yaklaşık 1,4 milyon insanı kolektif olarak içeren geçmiş çalışmalardan elde edilen verilerin analizinden kaynaklanmaktadır. Araştırmacılar, rakamları düşürürken, en fazla diyet lifi ve yoğurt miktarını yiyenlerin, en düşük miktarları yiyenlere kıyasla akciğer kanseri riskinde yüzde 33’lük büyük bir düşüş olduğunu tespit ettiler.
Bu diyet ve düşük akciğer kanseri riski arasındaki bağlantı, erkek ve kadınlarda, şu ana kadar sigara içmeyen insanlar arasında hiç sigara içmeyen insanlar da dahil olmak üzere, farklı arka gruplardan kadınlarda bulundu. Prebiyotik (diyet lifi) ve probiyotik (fermente yoğurt) kombinasyonunun bu yararı sağladığı düşünülmektedir.