Hubble şimdiye kadarki en yüksek enerjili Gamma-Ray patlamasını yakaladı

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun astronomlara, evrende şimdiye kadar görülen en enerjik patlamanın yerini daha yakından tanıttığını açıkladı. Gama ışını patlaması görünür ışıktan trilyon kere daha güçlüydü. Gama ışını patlaması o kadar güçlüydü ki NASA güneşin tüm hayatında sadece birkaç saniye içinde alacağından daha fazla enerji yaydığını söylüyor.
Aşırı parlak ve uzun süreli gama ışını patlaması (GRB) Ocak 2019’da gerçekleşti. Patlama, NASA Swift ve Fermi teleskopları dahil olmak üzere bir dizi teleskop tarafından tespit edildi. GRB, Kanarya Adaları’ndaki Binbaşı Atmosferik Gama Görüntüleme Cherenkov teleskopu tarafından da tespit edildi. Hubble, GRB çevresini incelemek için gözlemler yaptı.

Bir hedef, büyük emisyonun nasıl üretildiğini bulmaktı. Hubble gözlemleri, patlamanın 5 milyar ışıkyılı uzaklıktaki parlak bir galaksinin ortasında çok yoğun bir ortamda oturduğunu gösteriyor. Ekip, yoğunlaştırılmış yerin, patlamanın son derece güçlü ışık üretmesinin neden olabileceğini düşünüyor. Çok parlak GRB, uzun süredir çok yüksek bir enerji emisyonu gözlemlemek istedikleri için bilim insanları için iyi bir şeydi. Ekip, GRB’nin ev sahibi galaksisinin bir çift çarpışan galaksiden biri olduğunu ve galaksi etkileşimlerinin güçlü patlamaya katkıda bulunabileceğini söylüyor. Patlama GRB 190114C olarak bilinir. Araştırmacılar, algılamayı yüksek enerjili astrofizikte bir dönüm noktası olarak görüyorlar. Geçmiş gözlemler, GRB’de görülen enerjiyi elde etmek için matellanın, ışık hızının% 99,999’unda çökmekte olan bir yıldızdan yayılması gerektiğini ortaya koydu. Bu malzeme yıldızı çevreleyen gazın içine zorlanır ve GRB’yi meydana getiren bir şoka neden olur. Hubble tarafından bölgeden düşük radyasyon enerjisine sahip gözlem, GRB’lerin anlaşılmasında “hayati bir adım” dır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir