Kozmik sis, astrofizikçilere, evrenin ne kadar hızlı yayıldığını gösteriyor

Kozmik düzeyde, karanlık enerji büyük oranda, hızı Hubble Constant olarak adlandırılan evrenin genişlemesini körüklemektedir. Bu oranın tahmini ilk olarak Hubble Uzay Teleskobu’nun adını veren astronom olan Ewdin Hubble’den geldi. O zamandan bu yana, uzmanlar tahminde bulunmaya başladılar ve bu çaba arasındaki en son çalışma Clemson Üniversitesi liderliğindeki bir bilim ekibinden geliyor. Orjinal Hubble Constant, evrenin megaparsec başına saniyede 500 kilometre (310 mil) genişlediğini, yani 3,26 milyon ışıkyılı veya daha uzun olduğunu tahmin ediyordu. Clemson araştırmacıları ‘karışık sonuçlar ürettiğini‘ belirtmekle birlikte, bu tahminin ‘yeniden kalibre edilmesi’ için çalışmalar o zamandan beri gerçekleşti.

Yeni yayınlanmış bir çalışma, megaparsec başına 67,5 kilometre (42 mil) daha dar bir tahminle ortaya konan çalışmayı ayrıntılandırmaktadır. Araştırma, bir çeşit “kozmik sis” olarak tanımlanan gama ışını azaltma ve ekstragalaktik arka plan ışığı modelleriyle ilgili birden fazla teleskoptan veri içeriyordu.

Çalışmanın baş yazarı Alberto Dominguez şöyle açıkladı:

Tekniğimiz, evrenin çok önemli özelliklerini ölçmek için bağımsız bir strateji (var olanlardan bağımsız yeni bir metodoloji) kullanmamıza izin veriyor… Geliştirdiğimiz analizler, hala hala mevcut olan Cherenkov Teleskop Dizisini kullanarak gelecekte daha iyi ölçümler için yolu açıyor. geliştirilmekte ve şimdiye kadar yer alan en yüksek enerjili teleskopların en iddialı dizisi olacaktır.

Evrenin genişlemesi şişirildiği gibi genişleyen bir balonla karşılaştırılır. Balon üzerinde iki nokta çizilirse, boyutları büyüdükçe daha uzaklaşır. Evren durumunda, genişlemenin, evrenin çoğunluğunu oluşturan karanlık enerji ve karanlık madde tarafından yönlendirildiğine inanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir